"Преди два дни "Газпром" драстично намали доставките на газ за Германия - въпреки че съответните фирми имат дългосрочни договори за газ, плащат си точно и навреме, правят си поръчките по график, дори са открили сметки в рубли. На следващия ден бяха намалени и доставките на газ за италианската компания "Ени". Цялата теза за "сигурността" на доставките на руски газ рухна - газът спира изненадващо и без предупреждение. Десетилетни усилия на "Газпром" да се наложи като надежден и сигурен доставчик бяха унищожени за дни". Това пише в личния си фейсбук профил икономистът Георги Ангелов по повод медийна публикация, според която няма нищо лошо България да е напълно зависима от руския газ.

Той обръща внимание на факта, че става въпрос за намаление на доставките на газ през газопровода Северен поток 1, който заобикаля Украйна.

Румъния започна да добива газ от Черно море

Добивът на газ от Черно море започна

Проектът ще осигурява 10% от търсенето на газ в страната

"Винаги тезата е била, че когато има директен газопровод от Русия до Германия това ще осигури сигурни доставки. Но ето, че и тази теза рухна. Точно доставките от директния газопровод са спрени. В същото време доставките на газ през Украйна продължават."

Той посочва още, че изненадващото орязване на доставките на газ е довело до рязко повишение на цените. Тази сутрин цената на природния газ на борсата в Амстердам (TTF) достигна 135 евро (264 лв) - това е 62% поскъпване за два дни.

"Както многократно е дискутирано Германия е уязвима, защото все още няма нито един терминал за втечнен газ, т.е. дори да намери откъде да купи газ няма как да го получи чисто физически. И ето как "евтиният" руски газ изведнъж рязко поскъпна (цената на руския газ е обвързана с TTF)."

Германският министър на икономиката определи това ограничаване на газа като "политическо решение", чиято цел е да създава напрежение и да повишава цените на газа, припомня Ангелов.

Износът на втечнен газ от САЩ се свива с 20%

Износът на втечнен газ от САЩ се свива с 20%

Причината е аварията преди дни на един от най-големите заводи за LNG в САЩ

И допълва, че подобно изкуствено помпане на цените не се случва за първи път.

"Нека си спомним, че България получаваше руски газ на цена от 9 евро през август 2020 г., а до април 2022 г. тази цена надмина 90 евро. Това поскъпване с 900% на руския газ се случи отново чрез създаване на напрежение на пазара в Европа. През 2021 г. "Газпром" намали доставките на газ за Европа въпреки растящото търсене и не само това, но също остави празни няколко от най-големите газохранилища в Европа, създавайки риск за зимата.

Общо взето, всеки път когато има някаква успокоение на пазара на природен газ "Газпром" се намесва и започва да създава напрежение, помпайки цените. Но въпросът не е само в цените - въпросът е, че реално има ограничаване на доставките. Това в момента не е фатално, но представете си какво ще стане ако подобно нещо се случи през зимата когато наистина газът е ключов за отоплителния сезон."

ЕС търси алтернатива на руския газ и в Източното Средиземноморие - проектът обаче е скъп

ЕС търси алтернатива на руския газ и в Източното Средиземноморие - проектът обаче е скъп

Строителството на газопровода от Израел още не е започнало

Според икономиста, рухва със страшна сила и друга теза.

"Казваха ни, че който си открие сметка в рубли няма да има никакви проблеми с доставките на газ. Казваха ни, че проблеми ще имат тези, които нямат руски газ. Но ето, че ситуацията се оказа точно обратната. Зависимите от руски газ страдат най-много."