Санкциите, наложени от САЩ върху Иран, са нанесли удар върху икономиката на страната в размер на 1 трлн. долара, посочи външният министър Мохамед Джавад Зариф, предаде Aljazeera. Затова страната ще иска репарации от най-голямата икономика в света.

"Когато се срещнем, ще поискаме компенсации", аза Зариф пред държавната телевизия в страната. "Независимо дали тези компенсации ще са под формата на репарации или под формата на инвестиции, или под формата на гаранции, че никога няма да се повтори това, което Тръмп направи."

Бившият президент на САЩ едностранно напусна ядреното споразумение със страната през 2018 г. и наложи тежки санкции срещу всички отрасли на икономиката ѝ, като по калкулации на Зариф техният общ брой е бил 1600. Всички те трябва да се вдигнат, ако Байдън иска Иран да се върне на масата за преговори, каза той.

След налагането им Германия, Франция и Великобритания не са направили нищо, за да поддържат икономическите си връзки с Иран, оплаква се още Зариф. "Ситуацията, в която Европа се постави, е да чака САЩ да вземе решение", каза той. "Тя живее за сметка и на милостта на САЩ."

Залогът е, че ако най-голямата икономика не вдигне санкциите срещу Иран, Техеран ще ускори усилията за ядрената си програма, като същевременно няма да напуска ядрената сделка.

"Това не е заплаха", смята Зариф. "Просто упражняваме насрещните действия, предвидени в плана. Нямаме намерение да се занимаваме с ядрен рекет, както твърди бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпео."