Сигурно не са го сторили умишлено, но е факт: Европейският съюз отчасти е финансирал изграждането на авторитарните управленски структури в Унгария. Голяма част от някогашните държавни селскостопански земи в страната днес е в ръцете на предприемачи, близки до Орбан. Именно те имат най-голяма изгода от европейските субсидии - за сметка на други земеделците.

По този начин Орбан успя систематично да разшири влиянието си в селските райони, където живее най-вярната част от неговите избиралите: през 2018 година партията му "Фидес" спечели между 80 и 90 процента от гласовете по селата и едва 38 процента в Будапеща.

Съмнителни приватизационни сделки - основата за злоупотреби

През 1998 г. Орбан за пръв път стана министър-председател и започна да се сближава с големите земевладелци. През 2002 г. той продаде на търг дванадесет големи държавни земеделски стопанства. Тогава доверени на Орбан лица се възползваха от приватизацията, разказва Дьорд Раско, бивш министър на земеделието на Унгария. "Това не беше публичен търг, той беше отворен само за "приятели". Те получиха земята за период от 49 години - при изключително ниска годишна аренда от 50 евро на хектар." Още тогава, впрочем, можеше да се предвиди, че с влизането в Европейския съюз през 2004 година ще бъдат отпуснати европейски субсидии, които ще са до пет пъти по-високи от арендата.

През 2010 година Орбан се върна на власт. През 2015 година той раздаде държавни земи на дългогодишна концесия. Официално те трябваше да бъдат предоставени на земеделците, които от дълго време ги обработват. Фактически обаче площите бяха толкова големи, че само няколко богати унгарци разполагаха с необходимата сума. Те отдавна се подготвяха за тази приватизация и си бяха подсигурили изгодни кредити от държавата, обяснява аграрната експертка Ноеми Гонда, която работи в шведския университет в Упсала.

Пари срещу влияние

Правителството отхвърля обвиненията. Будапеща се позовава на това, че никой в страната няма право да притежава над 300 хектара земя. Това ограничение обаче се заобикаля с помощта на роднини, казва Гонда. "Ако погледнете в кадастъра кой е придобил държавна земя по време на тази операция, ще се натъкнете главно на членове на семействата на олигарсите - техните съпруги, деца, братовчеди."

Притежателите на земя получават европейски субсидии, които се раздават от държавните институции. Според унгарския депутат Акош Хадази, който напусна "Фидес" и стана независим, раздаването на средствата се решава от регионални комитети, в които повечето членове са от управляващата партия. Те упражняват влияние над кметовете, смята той. "Те казват: Добре, ще получиш европейски субсидии. Но при две условия: Първото е "Фидес" да спечели в твоето село. А второто: Ние казваме кои фирми да спечелят поръчките".

Сред печелившите е и семейството на Виктор Орбан. Баща му притежава каменоломна, която получава пари по европейски проекти и само през 2018 година е реализирала печалба от 41 процента.

Орбан плаши с вето заради санкциите, които били повлияни от Сорос

Досега Европейският съюз не успяваше да противодейства срещу подобни практики. Но нещата могат да се променят. Ако държавите членки не спазват принципите на правовата държава, европейските пари за тях ще бъдат спирани. Затова се договориха представители на правителствата в ЕС и Европейския парламент. Но подобно решение може да бъде взето само с единодушие в Съвета. А Виктор Орбан вече заплаши, че ще наложи вето на новия бюджет на ЕС. В едно свое изявление по радиото той отиде дори по-далеч. Орбан заяви, че идеята за подобни финансови санкции била на милиардера Джордж Сорос, който преди години предложил те да се налагат на държави, не желаещи да приемат мигранти. Сега онези сили в ЕС, които били под влиянието на Сорос, я прокарвали уж в името на върховенството на закона.

С последните действия Орбан демонстрира, че няма намерение да спазва принципите на правовата държава. Във вторник той си взе от парламента нови 90 дни извънредни правомощия, а вчера мнозинството направи и промени в избирателното право, които облагодетелстват партията на Орбан - "Фидес". Освен това Орбан иска допълнително да ограничи правата на хомосексуалните хора и планира промени в Конституцията, които са в съзвучие със собствените му хомофобски възгледи. Предлага се един член от Основния закон да бъде променен така: "Майката е жена, бащата - мъж."