Санкции срещу Венецуела, засягащи петрола, ще принудят страната да продава суровината на по-ниски цени на купувачи, като Китай и Индия. За това предупреждават експерти на фона на очакванията САЩ да обяви подобни ограничения срещу държавата.

В понеделник администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви санкции срещу държавната венецуелска енергийна компания Petroleos de Venezuela (PDVSA).

Това действие ще ограничи капиталовия поток към Каракас, предупреждава Риса Граис-Тарго, която е директор на Eurasia Group за Латинска Америка.

"PDVSA ще трябва да намали сериозно цените на изнасяните барели, за да се конкурира с доставките от Близкия Изток", обяснява тя.

Според съветникът по национална сигурност Джон Болтън новите ограничения ще блокират 7 милиарда долара държавни активи и ще доведат до около 11 милиарда долара загубени приходи от износ за американския пазар.

Все пак по думите на анализаторът във Verisk Maplecroft Елийн Гейвин ситуацията за венецуелската компания е много тежка, като едва половината от експорта на петрол й носи приходи. Останалата част, доставяна основно до Китай, е за изплащането на дългове към Пекин, възлизащи на милиарди долари.

Експертът от Eurasia Group обяснява, че Китай и Индия са единствените пазари извън Щатите, които имат капацитета да преработват суровия петрол, изнасян от Венецуела.