От днес в Унгария по-евтин бензин ще могат да зареждат само коли с унгарски номера. Това е опит от страна на властите да бъде намален т. нар. "бензинов туризъм". В същото време обаче нарушава забраната за дискриминация в Европейския съюз, съобщи АРА.

За да могат чуждите МПС все пак да се снабдяват с гориво, на бензиностанциите ще има две цени - за местни и за чужденци. Решението на унгарското правителство бе публикувано в техния "Държавен вестник".

В момента цената на бензин А-95 в Унгария е 1.23 евро. За чужденци цената ще е с 40 процента по-висока.

Заплатите в Унгария не са растели толкова бързо от 1998 година насам

Заплатите в Унгария не са растели толкова бързо от 1998 година насам

Брутните месечни заплати нараснаха с 31,7% на годишна база през февруари

От ноември 2021 година цените на горивата в страната са регулирани. Това ще важи до 1 юли тази година. Замразяването на цените доведе до сериозен приток на чужденци, които правят километрични опашки по бензиностанциите и зареждат автомобилите си до горе. Най-вече това са хора от Австрия и Германия.

Въвеждането на различен търговски режим за чужденци и унгарци поставя въпроса доколко това противоречи на европейската забрана за дискриминация.

През април изрезе информацията, че Унгария планира да изпълни изискването на Русия за плащане на природния газ в рубли, по предложената от руската страна схема. По-конкретно, Унгария смята да плаща за руския газ в евро, конвертирано в рубли през "Газпромбанк".

Унгария ще плаща за руския газ в рубли

Унгария ще плаща за руския газ в рубли

Плащането в евро ще се конвертира чрез "Газпромбанк"