Вашингтон вероятно обмисля едновременно няколко санкционни мерки срещу Руската федерация: наред с прекъсването на връзката със системата за междубанкова информация SWIFT, има и идея за забрана на американски компании да работят в Русия. Обсъжда се дори и забрана за използването на долара като платежно средство с Русия, въпреки че това би нанесло голям удар и върху американския бизнес. Това коментира за РИА Новости Алексис Родзянко, президент на Американската търговска камара в Руската федерация (AmCham).

"Ако в резултат на санкциите на американските компании им бъде забранено да работят в Русия, те ще трябва или да продадат своя бизнес, или да го закрият. Разбира се, това би бил голям удар за американския бизнес, но по отношение на Русия, отрицателният ефект от такива мерки би бил още по-силен. Въпросът е в това, че днес американският бизнес взема активно участие в руската икономика", допълни Разянко.

Заплахите за икономически санкции срещу Русия отново бяха изразени по време на проведените наскоро разговори при "закрити врати" между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън в началото на декември. Американският президент каза, че ако напрежението около Украйна ескалира, САЩ и Европа ще отговорят с нови колективни икономически санкции. Анализатори предполагат, че може да става дума за възможна финансова изолация на Русия, изключвайки я от международната междубанкова система за трансфер на информация и извършване на плащания SWIFT.

"Изключването на Русия от системата SWIFT, от една страна, е напълно възможно, от друга страна, не е чак толкова страшна заплаха за нея", смята президентът на AmCham. Той обясни, че съществуват не малко други алтернативни защитени междубанкови комуникационни системи. Според него обаче, ако се стигне до прекъсване на връзката със SWIFT, последствията "ще се помнят от руснаците дълго време, защото докато не се урегулират нещата, банковите карти може да бъдат блокирани, валутните транзакции долар-рубла може да спрат."  Сега девет държави използват руския аналог на системата SWIFT. Преди дни банките на Беларус се включиха изцялo към руската система.

Беларуските банки се включиха в руския аналог на системата SWIFT

Беларуските банки се включиха в руския аналог на системата SWIFT

Руската система е създадена, в случай че страната бъде изключена от SWIFT

Друга сериозна икономическа мярка, която би ударила силно Русия, може да бъде забраната за използването на долара, каза Родзянко. "Русия изнася газ и петрол за американската валута и в този случай няма да може да я получи", обясни той. Такава забрана обаче все още изглежда малко вероятна. "Това е нож с две остриета - от тези санкции доларът и самите САЩ ще пострадат не по-малко, ако не и повече от Русия", каза Родзянко.

В същото време президентът на AmCham нарече "добър сигнал", че важността на дипломатическата тема е призната на ниво държавни глави - решаването на въпроси, свързани с намаляването на дипломатическите представителства, закриването на консулските служби и издаване на визи. "Но истината е, че това, което беше казано по-рано по темата, не доведе до нищо. Може би сега ще има напредък. Надявам се на това, защото за мен, за бизнеса, това е тема номер едно", допълни Родзянко.