Китай и Европа трябва да са партньори в инициативата "Един пояс, един път" (Новия път на коприната), а проектът не може да бъде "еднопосочен". Това заяви френският президент Еманюел Макрон по време на първото си държавно посещение в Китай.

"Нека напредваме заедно по този проект, за да го реализираме до 2020 г.", призова френският президент.

Забравеното пристанище, което проправя Новия път на коприната

Забравеното пристанище, което проправя Новия път на коприната

Как "Портата на вятъра" може да стане икономически център на Пакистан

"В крайна сметка, древните копринени пътища никога не са били само китайски. По дефиниция тези пътища могат да бъдат единствено споделени. Ако са пътища, не могат да бъдат еднопосочни", заяви Макрон в Сиан, началната точка на древния Път на коприната.

Той вижда проекта като мрежа от общи пътища, изградени в "дух на взаимност", представляват "символ на справедливост и безпристрастност" и отговарят на най-модерните екологични изисквания.

Откъде ще минава новият "Път на коприната"?

Откъде ще минава новият "Път на коприната"?

Централната роля в него е отредена на Грузия

"Тези пътища не могат да бъдат символ на нова хегемония, превръщайки онези, чиято територия пресичат, във васали", категоричен бе държавният глава, който обеща да посещава Китай през всяка година от мандата си.

Той призова Китай при изграждането на проектите да зачита принципите, определени от Г-20, спрямо достъпа до обществени поръчки и зачитането на интелектуалната собственост.

Новият съюзник, с който Китай възражда Пътя на коприната

Новият съюзник, с който Китай възражда Пътя на коприната

Древната столица Сиан е от ключово значение

Макрон изрази надежда отношенията между ЕС и Китай да имат ново начало, основано на "балансирани правила", тъй като между двете страни има взаимно недоверие.

Европа вече е обединена и готова да си сътрудничи с Китай след години на управление на кризата и икономическа стагнация. "Дойдох да ви кажа, че Европа се връща", обяви президентът на Франция.

Фондът към проекта за нов Път на коприната прави първото си голямо придобиване

Китайци купуват огромна златна мина в Казахстан

Сделката ще бъде в размер около 2 милиарда долара

Той предложи на Китай широка програма за сътрудничество за "преоткриване на многостранността".

Обявен през 2013 г. проектът "Един пояс, един път" има за цел да свърже Китай по суша и море с Югоизточна Азия, Пакистан и Централна Азия, а след това и с Близкия изток, Европа и Африка чрез огромна мрежа от пристанища, железопътни линии, пътища и индустриални паркове.

Китай инвестира $124 милиарда в проект за глобалната търговия

Втората по големина икономика в света влага $124 милиарда за глобалната търговия

Инициативата е описана като "нов Път на коприната"

За тази цел Китай е приготвил 124 млрд. долара, но западните държави се съмняват, че реалната цел на властите в Пекин е да утвърждаването на политическото и икономическото влияние на страната, а не заявеното желание за разпространение на просперитета с останалите държави.

"Засега, като се има предвид колко обширен и неясен е китайският проект, няколко европейски държави, включително Франция, са показали предпазливост", заяви Алис Екман от базирания в Париж мозъчен тръст IFRI.

Грузия иска да се включи в Новия път на коприната

Грузия иска да се включи в Новия път на коприната

Страната свързва икономиките и културите на Изтока и Запада

"За Китай новите копринени пътища са инструмент за популяризиране на нови международни стандарти, правила и норми, които са различни от тези, които в момента се използват от Франция и други европейски страни", посочи Екман.

Великобритания, която напуска ЕС, също иска по-тясно сътрудничество с Китай в развитието на Новия път на коприната.