За нов Път на коприната се говори от известно време насам. През последните дни обаче проектът на Китай събуди голям интерес, след като стана ясно, че търговския коридор ще има за цел да се фокусира върху продажбата на една скъпа суровина.

Това стана ясно, след като от Bloomberg съобщиха, че от китайския фонд “Път на коприната” са проявили интерес да закупят златна мина. Според запознати преговори се водят с такава в Казахстан, носеща името Vasilkovskoye.

В момента мината е собственост на суровинната компания Glencore. Швейцарската корпорация обаче в последните месеци разпродава активи на килограм, за да намали размера на дълговете си.

Най-вероятно Vasilkovskoye ще бъде част от тези активи, като според информацията от китайския фонд са готови да заплатят за придобиването цена от около 2 милиарда долара.

За покупката обаче ще се търси и друг партньор, като очакването е това да бъде производителят на злато China National Gold Group.

Подобно придобиване ще е голяма стъпка поне по две причини. Първата е свързана с това, че сделката ще бъде най-голямата за фонда “Път на коприната” от неговото създаване през 2014 г.

В същото време обаче покупката ще е ясен индикатор за рекордния интерес на китайските инвеститори към златото. Освен това тя показва, че бизнесът във втората по големина икономика в света е готов за по-мащабни партньорства с чуждестранни компании.