Заплатите на руските министри са приблизително 1,5 пъти по-високи от доходите на повечето им европейски колеги. До този извод стигна Олег Буклемишев, директор на Центъра за изследване на икономическата политика към Московския държавен университет, пише в статията, публикувана в платформата dzen.ru.

Защо местните служители имат толкова високи заплати и колко печелят народните избраници и висшите чиновници в чужбина?

Снимка 241432

Източник: iStock

Великобритания

Заплатите на английските депутати, членове на Камарата на общините, се контролират от Independent Parliamentary Standards Authority (IPSA). Правителственият орган беше създаден през 2009 г. след скандал: преди създаването на IPSA местните депутати сами определяха възнагражденията си и бяха заловени в редица злоупотреби.

Сега отделът не само контролира всички приходи и разходи, но и консултира гражданите за размера на обезщетенията за политиците. В момента членовете на парламента получават £86,5 хиляди годишно. Това е основен доход. Освен това британската номенклатура получава различни облаги, например за поддръжка на офиси и заплати на персонала.

Заслужава да се отбележи, че след 2009 г. парламентаристите се държат много внимателно. Последното увеличение на заплатите беше през пролетта на 2023 година. Много депутати отказаха бонуси, дарявайки ги на благотворителни организации.

Какви са реалните заплати по света и как се класираме у нас

Какви са реалните заплати по света и как се класираме у нас

България е в долната половина на класацията на ОИСР

Ами обикновените чиновници? Тук заплатите се контролират от синдикатите, представляващи държавните служители. Ставката се разработва, като се вземат предвид местните фактори, натоварването и други условия. Освен заплатата има и различни обезщетения, еднократни и постоянни.

Заплатата на кметовете на повечето градове на Острава варира от £37 000 до £89 000. Ръководител на агломерацията Голям Лондон взема годишно- около 155,5 хиляди паунда. Сегашният министър-председател- Риши Сунак има годишна заплата от 164 хиляди британски паунда. Ръководителите на данъчната служба, прокуратурата и Министерството на вътрешните работи получават по 88 - 132 хиляди паунда годишно възнагражадение.

Необходимо е също така да се вземе предвид различно ниво на цените: в европейските страни човешкият труд се заплаща много по-добре, отколкото в Русия. Следователно храната струва приблизително същото, но пътуването до кафене, пътуването с такси или лечението на зъбите ще струва няколко пъти повече. И все пак, дори като се има предвид това, заплатите на чиновници и политици са далеч по-големи от средните за страната.

Снимка 211989

Източник: Wikipedia

Германия

В тази държава заплатите също са в пъти по-високи от средните за страната. Например членовете на Бундестага получават годишни обезщетения в размер на 180 хиляди евро. Това включва основна помощ и еднократно плащане за покриване на професионални разходи. Всяка година тази сума се увеличава средно с 3%.

Федералният канцлер Олаф Шолц получава 19,4 хиляди евро на месец. , което включва и всички надбавки.

Какви са годишните заплати в държавите от ЕС през 2022-а?

Какви са годишните заплати в държавите от ЕС през 2022-а?

Исландия и Люксембург са страните с най-високи годишни възнаграждения на гражданите

Заплатите на регионалните ръководители варират в зависимост от федералната държава. Състои се също от редица компоненти: заплата, семейни надбавки, регионална надбавка и увеличение за трудов стаж. Най-много получава ръководителят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет - около 15 000 евро на месец. Средно членовете на правителството и министрите се задоволяват с около 20 хиляди евро на месец.

Нивото на цените е приблизително същото като в Обединеното кралство, както и в Западна Европа като цяло. Страните от Източна Европа не са толкова богати, а заплатите на чиновниците в тях са по-скромни. Така например президентите на Полша и Румъния получават годишно съответно 63 и 56 хиляди евро. Съответните заплати в балтийските страни и България са с подобни цифри, а в Словакия и Унгария - на ниво от 110 хил. евро.

Снимка 428589

Източник: iStock

САЩ

Американските парламентаристи печелят 174 хиляди долара годишно. Говорителят на Камарата на представителите има доход от $223 хиляди, вицепрезидентът - $256 хиляди.

Президентът на САЩ Джо Байдън получава възнаграждение от 400 хиляди долара годишно. Разбира се, това не е всичко. В допълнение към годишната заплата има специална надбавка от 50 хиляди долара, надбавка за пътуване от 100 хиляди долара и надбавки за официални приеми от още 19 хиляди долара. Предвидено е и еднократно плащане от $100 хиляди за ремонт и създаване на комфорт в Белия дом.

Заплатите на висшите държавните служители - каквито са министрите, в САЩ варират от $165 хиляди до $226 хиляди на година.

Снимка 272020

Източник: архив ЕПА

Русия

Официалният доход на президента Владимир Путин е 932 хиляди рубли на месец (9 719,4 евро при актуален валутен курс 95,89 рубли за едно евро едно евро, бел. ред ), като се вземат предвид всички надбавки.

Официалните доходи на депутатите от Държавната дума не се разкриват, политиците трябва сами да ги посочват. Базовата заплата е 81 хиляди рубли на месец, но с всички надбавки и бонуси народните избраници получават около 450 хиляди рубли месечно.

Колко е средната работна заплата в Русия за 2022 година

Колко е средната работна заплата в Русия за 2022 година

Медианната заплата обаче е с около 30% по-ниска от средната

Обявените доходи на министрите варират значително: от 1,5 милиона рубли на месец за премиера Михаил Мишустин до 64 милиона рубли за министъра на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Е, в това отношение Русия следва тенденцията на всички страни, от Китай и Сингапур до Великобритания и САЩ. Високите официални заплати са стимули депутатите и висшите държавни чиновници да не се занимават с корупция, а да работят за благото на гражданите.