Доста държави в света предлагат по-бърза процедура за придобиване на гражданство, предвиждаща инвестиция в местната икономика или в имущество на територията й. От консултантската фирма Henley Parnetrs са проучили как стои този въпрос в Европейския съюз (ЕС).

Те са подредили страните членки според цената на гражданството, качеството на живот в съответната държава и нейната репутация.

Според изследването на компанията България се нарежда в топ 12 на европейските страни, предлагащи най-евтин и лесен достъп до гражданство.

Страната ни се нарежда на последното място в класацията на Henley Parnetrs, като от консултантската фирма посочват, че процедурата у нас предвижда депозит от около 500 хиляди евро в държавни ценни книжа за минимален срок от пет години.

Непосредствено преди България се нарежда съседна Гърция, където, за да получи чужденец т.нар. "D" виза трябва да вложи сума от минимум 250 хиляди евро в имоти в страната. В Кипър изискванията са подобни, а само сумата е малко по-висока - над 300 хиляди евро.

Изследването показва, че най-лесен е достъпът до гражданство в Австрия, която предлага 10 различни вида жителство без изискване на каквито и да е вложения.

На второ място след нея е Белгия, където процедурата трае по-малко от два месеца и изисква единствено документи за започване на работа там без необходимостта от инвестиции.

Трета е Португалия, където всеки със собствен бизнес, дал работа на поне 10 човека, направил депозит от 1 милион евро в местна банка или купил къща за минимум 500 хиляди евро, получава гражданство.