Президентът на Венецуела Николас Мадуро фактически е лишен от достъп до златните резерви на страната във Великобритания за повече от милиард долара. Това решение взе съдът в Лондон, който разпозна лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо като безусловен президент на тази южноамериканска държава .

"Няма причина да признаем Гуайдо за президент де юре, а Мадуро като президент де факто", цитира vesti.ru съдия Найджъл Тиър. "Каквато и да е причината за това, правителството на Нейно Величество безусловно признава Гуайдо за президент на Венецуела."

По този начин политиката в Лондонския съд беше поставена над закона, заявиха юристи, представляващи правителството на Венецуела. Те възнамеряват да оспорят решението на Лондонския съд в по-висша инстанция.

Закъсалата Венецуела не може да върне златото си, но го увеличава

Закъсалата Венецуела не може да върне златото си, но го увеличава

Каракас изплати голям заем, обезпечен със 17 тона от благородния метал

Венецуелската централна банка започна да използва злато от резерва, за да получи твърда валута през 2015 г., когато цените на петрола паднаха до 12-годишно дъно. До май 2020 г. валутните резерви паднаха до нов минимум за 29 години. Златните и валутни резерви на Каракас през последните 4 години намаляха 2,2 пъти, на Венецуелската централна банка остават не повече от 7,9 милиарда долара.

През април 2020 г. Каракас изпрати на Bank of England искане за връщането и продажбата на златни кюлчета с общо тегло 31 тона. Венецуела многократно се опитва да върне част от златото си, но получи отказ от банката. През 2018 г. Банката на Англия отказа да върне на Венецуела злато за 420 милиона паунда, сега този златен резерв се оценява на 525 милиона паунда.

Венецуела се надяваше да използва спечелените от продажбата на злато пари за закупуване на храна, лекарства и медицинско оборудване по Програмата за развитие на ООН в контекста на пандемията на коронавирус COVID-19. Но Банката на Англия заяви, че Никола Мадуро може да "изземе златото, което принадлежи на държавата" и да го използва за лични интереси.

Как 7,4 тона от златните резерви на Венецуела стигнаха до Африка? И после изчезнаха

Как 7,4 тона от златните резерви на Венецуела стигнаха до Африка? И после изчезнаха

Въпреки санкциите, режимът в Каракас продължава да продава злато

На 29 юни 2020 г. ЕС вкара в списъка със санкции 11 служители и парламентаристи на Венецуела за "подкопаване на демокрацията" и противопоставяне на венецуелската опозиция, водена от Хуан Гуайдо. Черният списък на ЕС за Венецуела включва 36 души, на които е забранено е да влизат в страните от ЕС, а сметките им в европейските банки, ако бъдат открити, подлежат на замразяване.

Въпреки Brexit, Лондон заяви, че ще се присъедини към новите европейски санкции срещу Венецуела. За Обединеното кралство това е от полза, тъй задържа злато за поне 525 милиона паунда, докато Венецуела очаква да си възстанови повече от милиард долара от Банката на Англия.

През 2016 г. Венецуела получи паричен заем в размер на 750 милиона долара от Deutsche Bank. Като обезпечение на заема Каракас остави 20 тона венецуелско злато. Венецуела спря да плаща лихва по заема, след което Дойче банк прекрати договора за заем предсрочно преди 2021 г. и конфискува това злато.