Китай от дълго време търси сериозен партньор в Европа, който да помогне на втората по големина икономика в света да затвърди присъствието си на пазарите на Стария континент. И изглежда Пекин ще заложи не на някоя водеща европейска сила, а на неочакван играч - съседна Сърбия.

Само от началото на годината китайски компании, предимно държавни, обявиха редица инвестиции в страната, като вложенията в повечето случаи са свързани с инфраструктурни проекти. Тези милиони долари обаче са малки капки в големия океан от планове на Пекин за ролята на Белград.

Неслучайно властите в Китай избраха дунавския индустриален град Смедерево за център на своя амбициозен план за "Нов път на коприната", изчисляван на 900 милиарда долара. Според публикация на The New York Times с този ход страната ясно заяви, че е готова да даде милиони и дори милиарди, за да спечели партньор на югоизточния европейски фланг.

Именно в Смедерево, което е на няколко десетки километра от сръбската столица, президентът Си Цинпин обеща да направи мащабни вложения, за да изгради транспортен коридор за доставката на китайски стоки до Западна Европа. Той трябва да тръгва от азиатската страна и да стига до Германия, като минава от Пирея през Балканите.

Китай строи път за $2,7 милиарда на 300 километра от София

Китай строи път за $2,7 милиарда на 300 километра от София

Инвестицията е на държавната China Road and Bridge Corporation

Какво обаче могат да означават китайските милиони за икономиката на съседката ни?

Безспорно приносът на Пекин ще бъде голям. Работата по инфраструктурните проекти ще отвори нови работни места, ще вдигне нивото на стандарта на живот и ще даде тласък на икономическия растеж. По-важното от политическа гледна точка обаче е, че Белград ще спечели силен партньор срещу настояванията на Брюксел да признае независимостта на Косово.

Началото на тези промени беше дадено в Смедерево, където обещанията на Си Цинпин спасиха 5200 служители, стигнали до ръба да изгубят работата си. Градът със 100 хиляди души население десетилетия наред е разчитал на завода за преработка на стомана там.

Той обаче беше пред затваряне, но китайското държавно дружество HBIS Group го купи за 46 милиона евро. Предишният му собственик, американската Steel, го продаде на сръбското правителство през 2012 година за символичната сума от 1 долар.

Китай инвестира в мащабен инфраструктурен проект на Балканите

Китай инвестира в мащабен инфраструктурен проект на Балканите

Фирми от Поднебесната империя искат да финансират изграждането на част от Коридор XI между Италия и Румъния

Китайските инвестиции в България са 5 пъти по-малки от тези в Сърбия

Въпреки стабилния икономически растеж през последните години, България все още остава встрани от фокуса на Пекин за сметка на всички останали съседни държави на Балканите. Данни на American Enterptise Institute показват, че за периода между 2005 и 2017 година вложенията на китайски компании у нас не надхвърлят 330 милиона долара.

За сравнение през тези години Сърбия е успяла да привлече инвестиции в размер на 4,95 милиарда долара или казано по-друг начин 15 пъти повече, отколкото България. Дори Македония може да се похвали с по-големи вложения - 400 милиона долара.

На първо място в това отношение обаче далеч не е сръбската страна, а Турция където през последните 12 години китайски компании са "налели" 13,5 милиарда долара. Наполовина са тези в Гърция - 6,72 милиарда долара. В Румъния вложенията възлизат на 2,52 милиарда долара.

Как пътят на Китай към Европа минава през съседна Сърбия?

Как пътят на Китай към Европа минава през съседна Сърбия?

Има много логично обяснение за това