За България все още остава трудно да привлече по-сериозни китайски инвестиции. До голяма степен причина за това е затруднението на бизнеса от азиатската страна при договарянето на споразумения със страни членки на Европейския съюз (ЕС).

Сърбия обаче за сметка на това продължава да привлича все повече вложения от Китай, като поредната сума е насочена към мащабен инфраструктурен проект.

От $26 милиарда китайски инвестиции на Балканите едва $330 милиона са в България

Ето коя е любимата държава на китайските инвеститори на Балканите

В кои сектори влагат най-много пари бизнесмените от втората по големина икономика?

Правителството на съседката ни обяви, че е подписало меморандум за разбирателство с държавната China Road and Bridge Corporation (CRBC) за обща стойност от 2,5 милиарда евро или 2,7 милиарда долара, съобщава сайтът SeeNews.

Средствата ще бъдат насочени към изграждането на части от автомагистрала на 300 километра от София. Става въпрос за скоростният път, свързващ Белград с границата с Черна гора.

Пари от инвестицията ще бъдат използвани и за т.нар. Фрушкогорски коридор, който трябва да свързва област Войводина с Паневропейските коридори X и IV.

В четвъртък сръбският премиер Александър Вучич ще посети Китай, като по време на визитата му се очаква да бъдат подписани нови договори за 3,2 милиарда евро по други инфраструктурни проекти.

Рекордно количество китайски инвестиции в чужди икономики през 2016-а

Рекордно количество китайски инвестиции в чужди икономики през 2016-а

Коя е най-предпочитаната инвестиционна дестинация?