Министър-председателят Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство, съобщи правителствената пресслужба.

В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната.

Изтегляне на законопроекта за Бюджет 2017 година се обмисля от ГЕРБ, съобщи БНР. Все още не е взето окончателното решение, тъй като от партията в момента обсъждат последиците от подобно действие.

От една страна, ако проектът за бюджет 2017 година не бъде изтеглен, при кабинет в оставка - между първо и второ четене могат да настъпят множество промени, които да променят изцяло рамката. От ГЕРБ смятат за коректно следващите управляващи да имат възможност да работят по своя финансова рамка.

Ако се изтегли бюджетът за догодина, в сила ще остане настоящият закон. Според Закона за публичните финанси, догодина ще има средства - всеки месец по 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов такъв. Така държавата ще може да функционира, но без да се правят политики през бюджета.