Министерството на отбраната е отправило покана за събиране на оферти за закупуване на два размера дронове - "мини" и "малки" до общо 24 компании, става ясно от съобщение на сайта на ведомството. Разходите за първите ще са 10,8 млн. лв., а за вторите - още 14 млн. лв., като и двете суми са с ДДС. Процедурата не се извършва под формата на обществена поръчка.

Според поканата всички четиринадесет безпилотни летателни апарати (само два от които са клас "малки") ще бъдат използвани от 110 Логистичен полк в Пловдив. Първите три бройки "мини" и една "малка" ще трябва да бъдат доставени до поделението в града още през тази година, като поръчката на "мини" трябва да е финализирана до 2024 г.

САЩ одобри доставката с дронове на UPS

САЩ одобри доставката с дронове на UPS

Вече няма да е необходимо фирмата да търси одобрение от правителството за вски полет поотделно

Поръчаните апарати ще се използват за нуждите на разузнаването. Дроновете "мини" трябва да са с тегло до 7 кг., да могат да летят на височина над 4 хил. метра надморска височина и на дистанция от поне 20 км. за минимум час и половина. Те трябва да могат да засичат човешка фигура от 1 км. разстояние и да я идентифицират от 150 метра, а бронирана бойна машина от съответно 2,5 км. и 350 метра.

Тази по-малка категория дронове трябва да могат да се зареждат от запалката на автомобил и да бъдат доставени с по две резервни батерии и два резервни контролера тип джойстик. Избраната фирма ще трябва да обучи петима военни.

Дроновете категория "малки" трябва да са способни на полет от 120 км. на над 4500 метра надморска височина и с продължителност поне 5 часа. За разлика от електрическите "мини" дронове, тази категория ще се задвижват от двигател с вътрешно горене. Те трябва да могат да осъществят детекция на човешка фигура от 1,7 км. (4,5 км. за бронирана бойна машина) и да я идентифицират от 220 метра (640 метра за ББМ).