Международният валутен фонд заяви, че очаква с нетърпение да работи с администрацията на новоизбрания президент Доналд Тръмп и смята, че Съединените щати ще останат напълно ангажирани с Фонда и с другите международни институции.

Два дни след като Тръмп спечели изборите след кампания, белязана от послания, насочени към сегашните търговски отношения в света, говорителят на МВФ - Джери Райс заяви, че е твърде рано да се каже, дали неговите търговски и международни икономически политики биха били вредни за растежа на световната икономика.

"Твърде рано е да се спекулира с подобно нещо, посочи Райс на редовна пресконференция, цитиран от Reuters. Ние трябва да изчакаме и да видим какви в действителност ще бъдат политиките, провеждани от новата американска администрация и тогава ще направим своите оценки", допълни той.

Джери Райс посочи, че МВФ вярва, че търговията представлява двигател на икономическия растеж и е допринесла за измъкването на мнозина от бедност, но негативните странични ефекти от международната търговия и глобализацията, включително загубата на работни места, трябва да бъдат по-ефективно адресирани, пише bnr.bg.

"За тези, които се чувстват изоставени или се чувстват забравен, ние трябва да имаме повече политики, които да помагат за смекчаване на негативните последици", каза още Райс.