Държавната петролна компания ще бъде закрита, и "скоро ще внесем законопроект, свързан със закриването й". Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в отговор на депутатски въпрос, в рамките на представянето на проектобюджета за 2022 г. в ресорната парламентарна комисия.

Вицепремиерът съобщи, цитирана от БТА, че остава открит въпросът за съхранението на запасите от горива. "Обсъждаме фирмите, които са длъжни по закон да съхраняват запаси, да заплатят това задължение, тези запаси под формата на средства. А държавата да ги купува, съхранява и да отговоря, за да бъдат те абсолютно гарантирани и да не зависят от частни интереси, от това коя фирма дали ги съхранява, или не", обясни Нинова.

По думите й, понякога заниженият контрол в тази сфера показва, че не всички си изпълняват задължението да съхраняват запаси от горива.

"Затова ние смятаме, че държавата трябва да поеме големия ангажимент, да ги осигури, държавата има достатъчно терени, където да ги съхранява, а фирмите, чието задължение е това, да ги заплащат", допълни министърът на икономиката.