Усещането е като във филма "Завръщане в бъдещето". Темата за Брекзит отново присъства на първите страници на британските вестници. "Дейли мейл" призова в понеделник: "Не ни лъжете за Брекзит" и предупреди кабинета да не сключва споразумения за по-интензивна търговия с Европейския съюз.

"Файненшъл таймс" съобщи, че много консерватори се опасяват, че финансовият министър Джеръми Хънт може да се сближи с ЕС. Въпросът за оформянето на отношенията между ЕС и Великобритания продължава да е сериозно идеологически натоварен.

Сунак отрича завой към Брюксел

Миналия уикенд "Сънди таймс" написа, че премиерът Риши Сунак иска да се сближи с ЕС по модела на Швейцария - заради тежката икономическа криза. Самият той отрече това и заяви следното в своя реч пред представители на Конфедерацията на британската индустрия: "При моето управление Обединеното кралство няма да изгради отношения с Европейския съюз, в които да приемаме законите на ЕС. Аз гласувах за Брекзит и вярвам в него."

Икономическите трудности стимулират близостта с ЕС

Темата за отношенията с Европейския съюз стана актуална заради редица икономически данни за страната. Инфлацията в момента е 11,1 процента. През следващата година икономиката на Великобритания ще се свие с 1,4 процента, прогнозира Службата за бюджетна отговорност (OBR).

Политици от лагера на управляващите, подкрепящи Брекзит, твърдят, че това е свързано най-вече с войната в Украйна. Но експерти на Службата за бюджетна отговорност са изчислили, че обемът на търговията през следващите няколко години ще бъде с 15% по-нисък, отколкото в случай, че Великобритания беше останала в ЕС.

Един от аргументите на застъпниците на Брекзит бе възможността за стимулиране на търговията чрез отделни споразумения с други страни. Изглежда обаче, че това не върви особено добре. Досега са сключени само 3 споразумения - с ЕС, Австралия и Нова Зеландия. Бившият министър Джордж Юстис постави под въпрос сделката с Австралия в Камарата на общините миналата седмица: "Като обобщение трябва да кажа, че Обединеното кралство отстъпи твърде много и получи твърде малко в замяна."

Беше ли Брекзит грешка?

С оглед на развитието на ситуацията много британци си задават въпроса за ролята на Брекзит за трудната икономическа ситуация. Кампанията за напускането на ЕС обещаваше понижаване на цените на храните, повече пари за британската здравна система (NHS) и по-иновативна икономика. Скептицизмът в обществото също очевидно се засилва. Според проучване на YouGov 56% от британците смятат, че Брекзит е бил грешка. Една пета от гласувалите за напускане на ЕС признават, че са сгрешили.

Бизнесът иска повече имигранти

Конфедерацията на британската индустрия вижда проблем с недостига на квалифицирани работници. Представители на бизнеса призовават за облекчаване на имиграцията.

Премиерът Риши Сунак, от своя страна, обяви нов закон за имиграцията, който ще привлече най-добрите мозъци. Лидерът на лейбъристите Киър Стармър призовава за повече инвестиции в образованието и обучението: "Времето, в което евтината работна ръка беше част от стратегията ни за растеж, трябва да приключи." И според него икономическият ръст може да се постигне само с квалифицирана работна ръка.

Във Великобритания продължава да се отлага по същество дебатът за напускането на ЕС и за прагматичното справяне с последиците от него. На партиите им е трудно да убедят избирателите по този въпрос.