Въпреки сериозното забавяне на преговорите по Трансатлантическото партньорство за свободна търговия (ТТИП), САЩ подготвя друго търговско споразумени за 38,5 трилиона долара, в което ще бъдат включени всички членки на Европейския съюз (ЕС), заедно с Австралия, Канада, Мексико, Турция, Южна Корея, Япония и 15 други страни.

Документът, носещ наименованието Trade in Services Agreement (TiSA), е свързан със сферата на услугите, като разговорите по него са започнали още през април 2013 година.

Като става въпрос за услуги, тук се включват всички сфери – от туризъм, през комуникации до финанси. Според изчисленията всички страни, преговарящи по споразумението, представляват близо 70% от световния пазар на услуги, възлизащ на 55 трилиона долара.

Подобно на ТТИП обаче и при тези преговори някои страни дават сериозен отпор. Също така разговорите и клаузите по документа се пазят в пълна тайна, съобщава CNN Money. Въпреки това от WikiLeaks преди време публикуваха серия данни от него.

Противниците на TiSA от организацията Global Justice Now твърдят, че партньорството би застрашило сектора на услугите в Европа и най-вече сферата на здравеопазването и образованието. Според нейните членове най-голямата опасност се отнася до това, че споразумението ще отвори вратата за приватизация в тези две области.

През последните три години текат разговорите по ТТИП между Щатите и ЕС, което се изчислява на 34,2 трилиона долара. Миналия месец обаче властите в Германия коментираха, че разговорите по него са “де факто” прекратени.