Министерски съвет ще обсъди отдаването на концесия на летището в Пловдив по време на редовното си заседание утре. В следващите две седмици пък ще бъде взето решението и за Летище София. Това потвърждава транспортният министър Ивайло Московски.

“Може би до две седмици ще мине на МС. Пловдив сега трябва да влиза на МС. Те ще могат да бъдат адаптирани съществуващите концесии вече към новия закон, когато влезе в сила, и предполагам, че може би ще може да се променят и срокове, тоест да се увеличават, до 99 години може да бъде”, коментира той, цитиран от БНР.

В момента законодателството предвижда отдаването на концесия да бъде за максимален срок от 35 години.

С приемането на новия Закон за концесиите обаче това ще бъде променено. Нормативният акт ще бъде в съответствие европейската Директива за концесиониране, която трябва да влезе в сила от 15 април.

През есента на миналата година финансовият министър Владислав Горанов обяви, че Летище София ще бъде отдадено на концесия при първоначален приход в размер на 600 млн. лв.

Идеята е със събраните средства да се компенсира дефицитът в други сектори на транспорта у нас. Според Горанов по-голямата част от приходите от концесията ще бъдат насочени за решаване на финансовите проблеми на БДЖ.