Йенс Вайдман, президентът на Бундесбанк - централната банка на Германия и член на Управителния съвет на Европейската централна банка поиска да бъде освободен от своя пост на 31 декември 2021 година, съобщи Reuters.

Вчера в писмо до германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, той посочи, че зад решението му да напусне Бундесбанк, след като я ръководи повече от десетилетие, стоят лични причини.

Йенс Вайдман, безмилостен критик на свръхразхлабената парична политика на Европейската централна банка, ще се оттегли повече от пет години по-рано от края на неговия трети мандат начело на Бундесбанк, отваряйки вратата на новото правителство на Германия да избере по-малко конфронтиращ се негов наследник, отбелязва агенцията.

Решението на Вайдман да напусне поста си на 31 декември ще бъде факт само няколко дни, след като ЕЦБ трябва да вземе ключово решение за прекратяване на пандемична ера на стимули, които имаха за цел възстановяване на икономическия растежа, но също така тласнаха инфлацията в еврозоната до най-високо ниво от 13 години насам.

Сред най-консервативните членове на Управителния съвет на ЕЦБ Вайдман често се оказваше в опозиция на колегите си в централната банка.

Наследникът на Вайдман, който беше и икономически съветник на канцлера Ангела Меркел, ще бъде избран от новото германско правителство, което вероятно ще бъде ляво ориентирана коалиция, ръководена от настоящия финансов министър Олаф Шолц.

Промяната в правителството може също така да означава по-разхлабена фискална политика през следващите години, което предполага, че фискално консервативният Вайдман би се оказвал по-често в опозиция на германското правителство коментира БНР .

Подчертавайки личния характер на своята оставка, Вайдман информира за решението си президента на ЕЦБ Кристин Лагард и Олаф Шолц едва в сряда, малко преди публичното ѝ обявяване.

Наблюдателите на ЕЦБ казаха, че потенциалните шефове на Бундесбанк включват Клаудия Бух, сега заместник на Вайдман, икономистите Фолкер Виланд, Марсел Фратшер, Ларс Фелд, Ларс-Хендрик Рьолер и Якоб фон Вайцзекер и настоящ главен икономист на Бундесбанк Йенс Улбрих, съобщава Ройтерс.