Малко американски президенти са управлявали при по-стабилно представяне на фондовите пазари от това по времето на Барак Обама. Борсовият индекс S&P 500 е нараснал с повече от 140%, откакто той встъпи в длъжност през януари 2009 г.

Повечето американци обаче смятат, че резултатите могат да са и по-добри. При проучване, проведено сред 2001 регистрирани гласоподаватели от медийната компания Morning Consult, 70% от анкетираните са заявили, че страната е „отишла в грешна посока”. На въпрос относно най-важния въпрос при предстоящите избори 37% от хората са посочили икономиката, доста по-напред от втората по важност тема – сигурността, която била от първостепенно значение за едва 17% от гласоподавателите.

Изненадващо е мнението на американските граждани по отношение на личността, за която смятат, че може да вкара икономиката в правилния път. На въпрос: „При кой президент фондовата борса би се представяла по-добре”, повечето участници в анкетата посочили републиканския кандидат Доналд Тръмп, пише сп. Fortunе.

Снимка 225041

Източник: Fortune

Водещо в кампанията му е обещанието му, че може да донесе същия успех на американската икономика, какъвто е постигнал за бизнес империята си. А изследването на Morning Consult показва, че това твърдение звучи привлекателно за голяма част от населението на САЩ.

Как Доналд Тръмп направи милиони от най-големия си бизнес провал

Как Доналд Тръмп направи милиони от най-големия си бизнес провал

Бившата казино империя на кандидат-президента на САЩ е загубила $1,1 милиарда за 13 години

Разбира се, тези американски граждани могат да останат разочаровани, ако Доналд Тръмп наистина получи шанс в Овалния кабинет. След Втората световна война икономиката е отчела много по-добри резултати при президенти, издигнати от Демократическата партия на САЩ, отколкото при републиканските избраници. Според някои проучвания обаче това се дължи на фактори извън правомощията на държавния глава и става дума за чист късмет, че икономиката расте по-бързо при управлението на демократите.

Много икономически наблюдатели обаче изразяват опасения, че един мандат на Доналд Тръмп всъщност би потопил фондовия пазар.

5 стъпки, с които Доналд Тръмп би вкарал САЩ в рецесия

5 стъпки, с които Доналд Тръмп би вкарал САЩ в рецесия

Притесненията на бизнеса и гражданите нарастват