Американският политик Мит Ромни хвърли най-голямата обида върху кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп: „Той е „лъжец”, който ще потопи американската икономика”.

„Вътрешната му политика ще доведе до рецесия. Външната му политика ще направи Америка и света по-малко безопасни. Той няма нито темперамента, нито разсъдливостта да бъде президент”, заяви Ромни в силно критична реч срещу Тръмп в четвъртък.

Политикът е един от мнозина знакови американски лидери, които предупреждават, че Доналд Тръмп си няма и понятие как да води икономиката, да не говорим за цялата страна.

Като оставим настрана обидите, наистина ли плановете на Тръмп за САЩ могат да изпратят страната в рецесия?

Много експерти казват „да”. Така е, ако следва реториката в кампанията си. Ето кои са недостатъците в икономическите му възгледи, подбрани от CNNMoney:

  1. Започване на търговска война с Китай и Мексико

Най-големият страх сред бизнес кръговете е, че Тръмп би започнал търговска война с Китай (както и с други държави). Той заплашва да наложи данъчни ставки от до 45% за китайските и мексиканските продукти. Вероятно тези страни ще отвърнат с увеличаване на таксите за американските продукти, които се внасят в тях.

Външната търговия съставлява около 13% от икономиката на САЩ. Една мега търговска война би ощетила растежа на страната.

  1. Непредвидимост

Друго притеснение относно Доналд Тръмп е, че той е непредсказуем. Променял е някои свои позиции по време на кампанията му (без да броим пътите, в които е сменял политическите парти и политиките през живота си).

А бизнес лидерите и инвеститорите мразят несигурността. Те искат да знаят с кого и с какво си имат работа. Тръмп би накарал компаниите и американските граждани да се страхуват да инвестират и да харчат.

  1. Депортиране на 11 милиона души

Работещите хора движат една икономика. Планът на Доналд Тръмп да депортира над 11 милиона имигранти без документи би свило американското население с около 3 процента.

Това би могло да бъде голям удар за икономиката на страната. Почти за една нощ САЩ могат да имат по-малко работещи хора.

  1. Оскъпяване на нещата

Ако Тръмп наложи тарифи върху китайските и мексиканските продукти, това ще ги направи по-скъпи. Основните домакински стоки дори в големите търговски вериги като Walmart или Target вероятно ще струват много повече, ако бизнес магнатът наложи данъчни ставки от 25% или повече, за които говореше в кампанията си.

Това веднага би ударило семейния бюджет на по-ниската социална класа и на средната класа. Дори по-лошо – този ход би могъл да накара хората да харчат по-малко, защото са притеснени, че продуктите ще стават дори по-скъпи в бъдеще. Купуването на стоки движи около 70% от икономиката на САЩ.

Всяко забавяне на разходите би се превърнало в по-нисък икономически ръст и вероятно рецесия.

  1. Нарастване на държавния дълг

Данъчният план на Тръмп би намалил данъците за повечето американци и фирмите. Макар че това може да спомогне в създаването на работни места, има един голям минус: Доналд Тръмп може да накара държавният дълг да скочи.

Задълбочен анализ на Tax Policy Center установи, че планът му би прибавил 9,5 трилиона долара към дълга през първото десетилетие.

В краткосрочен план идеята му за данъците може да стимулира растежа, но с времето нарастващият дълг ще го задуши.

И все пак на Уоплстрийт мнозина са скептични, че Тръмп ще въвежда политики, които наистина биха навредили на бизнеса. Те очакват той да стане по-умерен, ако бъде избран за държавен глава на САЩ.

Колко точно е богат Доналд Тръмп?

Колко точно е богат Доналд Тръмп?

Вижте колко е богат кандидат-президентът на САЩ