Еманация на санкциите, наложени от президента Тръмп над Китай, беше опитът платформата за споделяне на видеосъдържание да бъде продадена на американски собственик. Това не се случи към края на мандата му, но сега става ясно, че сделката може да се отложи за постоянно.

Причината за това е, че администрацията на Байдън ще ревизира мерките на тази на Тръмп, насочени към националната сигурност, предаде Wall Street Journal. Понастоящем ByteDance, който си запази собствеността върху TikTok след няколко успешни дела срещу решенията на бившия президент на САЩ, е в дискусии със структурите за защита на сигурността на страната.

"Планираме да развием цялостен подход към защитата на данните на потребителите в САЩ, за да адресираме пълния набор от заплахи, срещу които сме изправени", каза говорителката на Националния съвет по отбрана Емили Хорни. "Това включва рисковете от китайските приложения и друг софтуер, който оперира в САЩ. През следващите месеци очакваме да разгледаме конкретни случаи в светлината на задълбоченото разбиране на рисковете, пред които сме изправени."

Прогнозата според източниците на изданието обаче е, че до каквато и сделка да стигнат ByteDance и администрацията в САЩ, тя вероятно ще е различна от обсъжданите до момента сценарии, защото TikTok вече не е непосредствено застрашена от спиране. Трябва да се има предвид и факта, че споразумението ще трябва да получи зелена светлина и от китайските регулатори, които в края на миналата година забраниха износа на определени алгоритми на социални мрежи, включително тези, използвани от TikTok.

Все пак Oracle и Walmart все още може да са част от потенциалната сделка, след като администрацията на Байдън излезе с решение по казуса. През това време вече ще е влязла в сила изпълнителна заповед на Тръмп, забраняваща транзакции с осем китайски приложения, включително Alipay и WeChat.