Постигнат е значителен напредък в преговорите с гръцките власти относно данъчните и пенсионните реформи, заложени в пакета с мерки, които Атина трябва да осъществи, за да получи нов транш от спасителната програма и облекчаване на дълга.

Инспекторите от Европейска комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, оценяващи напредъка на Гърция по отношение на реформите, напуснаха през уикенда Атина, за да си вземат почивка за предстоящия католически Великден, съобщава БНР.

„Мисията беше продуктивна. Постигнат е значителен напредък относно данъчните реформи”, посочи късно снощи говорителят на ЕК и допълни: 

„Мисията постигна съществен напредък и по ключови аспекти на пенсионната реформа. Работата върви, като тя ще продължи и през великденската ваканция. Ръководителите на мисията ще се върнат в Атина на 2-ри април, за да се възобновят дискусиите с цел приключване на настоящия преглед възможно най-скоро.”

Гръцкият премиер Алексис Ципрас иска да приключи текущия преглед на реформите колкото се може по-бързо, за да се разчисти пътят за начало на преговори за облекчаване на дълга, което да помогне за възстановяване на доверието в икономиката на страната и да убеди гръцкия народ, че жертвите им във връзка със строгите икономики през последните шест години вече дават резултат.

Настоящите преговори се проточиха с месеци поради разногласия относно фискалните бюджетни цели, намаляването на пенсиите и данъчни реформи както между Атина и нейните кредитори от Европейския съюз и Международния валутен фонд, така и поради различия между самите институции на ЕС и МВФ, като фокусът е поставен върху начините за покриване на прогнозираната фискална дупка в размер на 3% от БВП до 2018 година.

Според източници, близки до преговорите, кредитори на ЕС са били по-снизходителни по време на прегледа от МВФ, като Фондът отново е подчертал, че Гърция се нуждае от много по-голямо облекчаване на дълга, отколкото предвиждат нейните партньорите от еврозоната.

Гръцкото правителство, което разполага с парламентарно мнозинство от едва три депутатски места, обеща да намали пенсионния си бюджет с 1% от БВП през тази година, но в същото време то иска да избегне орязване на пенсиите за 12-и път от 2010 година насам, за да запуши очакваната фискална дупка.

Без скорошно успешно приключване на настоящия преглед кредитори на Атина не могат да отпуснат поредния транш от третата спасителна програма за 86 млрд. евро, както и стартирането на преговори за намаляване на гръцката дългова тежест. На този етап Гърция не се нуждае от ново спешно финансиране преди юли, когато предстои падеж на гръцки облигации за 3,5 млрд. евро, притежавани от ЕЦБ.