Руската икономика не само се е приспособила към натиска на санкциите, но дори и се е възползвала от този натиск, каза руският президент Владимир Путин по време на предаването "Пряка линия" по телевизионния канал Russia 24.

Санкциите оказаха положително въздействие върху развитието на високотехнологичните индустрии поради приетите програми за замяна на вносното оборудване и технологии с руски. Също така, поради натиска на санкциите, селското стопанство направи голям скок напред, което беше трудно да си представим през предишните години, каза президентът, цитиран от vesti.ru.

Владимир Путин отбеляза положителни ефекти, като цялостното укрепване на финансовата система и функционирането на платежната система "Мир".

Владимир Путин заяви, че руската икономика е успяла да се адаптира към санкционния натиск от Запада, но Русия може да наложи и ответни санкции, които ще бъдат чувствителни към партньорите, добави президентът.

Някои офиси на големи руски компании трябва да бъдат преместени от Москва в Сибир, заяви президентът Владимир Путин по време на телевизионното предаване, в което отговаря пряко на въпроси в ефир. В този случай данъците ще започнат да се вливат в бюджета на сибирските региони.

"Смятам, че определени федерални структури трябва да бъдат прехвърлени в Сибир или поне онези големи наши компании и централи, които работят в Сибир, а за съжаление основните си данъци плащат в Москва, трябва да бъдат прехвърлени там", каза още Путин.