Русия ще отпусне кредит от 500 млн. долара на Беларус и иска да увеличи броя на полетите между двете страни. Руският президент Владимир Путин се срещна с беларуския си колега Александър Лукашенко в Сочи в събота. Срещата се състоя на яхта в Черно море, а двамата държавни ръководители разговаряха над пет часа, пише Bloombergtv.bg.

Двудневната среща беше проведена, в момент когато САЩ и ЕС наложиха санкции на Минск заради принудителното кацане на полет на Rayanair в беларуската столица.

Руската подкрепа за Лукашенко е в рязък контраст с осъждането от САЩ и ЕС и може да усложни подготовката на срещата на върха между Путин и американския президент Джо Байдън в Женева идния месец, която беше представена като усилия за нормализиране на отношенията между Москва и Запада.

Средствата са вторият транш от финансов пакет на стойност 1 млрд. долара, които Москва се съгласи да отпусне на Минск през декември, за да подкрепи финансите на Лукашенко, които понесоха удар заради последиците от масовите протести срещу победата му на изборите миналата година и от COVID-19.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков транспортните министерства на Русия и Беларус ще работят заедно за "организирането на въздушен транспорт", който ще позволи на беларусите да пътуват до Русия за летни ваканции и да се връщат у дома от европейски страни през Русия, компенсирайки последиците от забраната за полети на ЕС.

"Президентът Лукашенко информира (Путин) подробно за случилото се със самолета на Ryanair", заяви Песков пред репортери и допълни, че разговорите са били "много конструктивни, съдържателни".

Кремъл определи като "русофобия" твърденията на Запада, че Москва е помогнала на Минск в операцията по арестуването на опозиционния активист Роман Протасевич.

Тази седмица Русия принуди най-малко две европейски авиокомпании да отменят полети до Москва, след като не одобри нови летателни планове, предвиждащи заобикаляне на Беларус.