От днес минималната цена на дребно водката в Русия се увеличава до 190 рубли за половин литър. Изменението влиза в сила след решението на Министерството на финансите от 2 юни, поместено на сайта на ведомството. (Днес курсът е 64,71 рубли за долар и 73,19 рубли за евро – бел. ред.) 

Минималните цени коняка и брендито остават на същите нива  - 293 рубли за бутилка бренди от 0,5 литри и съответно 322 рубли – за бутилка коняк.

Минималната цена на водката е инструмент в борбата с евтиния фалшив алкохол. От 1 февруари 2015 г. тя бе установена на ниво 185 рубли за половин литър, като преди това бе 220 рубли. 

В същото време акциза за най-популярната в Русия спиртна напитка не е променян от 2014 година – 500 рубли за литър чист спирт.

Производителите на алкохол предлагат да се понижи акцизната ставка, доколкото по този начин може да се изтласка от пазара нелегалната продукция, пише РИА Новости. 

В Съюза на производителите на алкохолна продукция смятат, че акциз от 300 рубли на литър ще е отговаря на интересите на бизнеса, държавата и населението.