САЩ се опитват да убедят съюзниците си да наложат нови санкции срещу Русия, ако избухне война с Украйна. Ако това се случи те ще бъдат насочени към износа на оръжие и енергия, което ще струва на Москва около 50 милиарда долара, съобщава германското издание Bild, позовавайки се на свои източници.

Според информацията, цитирана и от руските медии, става ясно, че драстичната стъпка е била предложена от ръководителя на ЦРУ Уилям Бърнс по време на посещението му в Берлин.

Цената на рублата пада, докато напрежението между Русия и Украйна расте

Цената на рублата пада, докато напрежението между Русия и Украйна расте

Руската валута се обезценява на фона на геополитическата несигурност

Тогава американски представители са поискали от германското правителство да забрани вноса на руски суровини и да блокира пускането на газопровода "Северен поток 2" в случай, че Русия нахлуе в сувуренна Украйна.

Германия е уверила САЩ, че в случай на военна инвазия руският газ няма да минава през газопровода "Северен поток 2", беше съобщено след двустранната среща. Въпреки това, от кабинета на канцлера изразиха съмнения относно пълното изоставяне на газопровода.

През последните няколко седмици Вашингтон и част от европейските държави заплашват Кремъл с нов кръг от "огромни" санкции, в случай на руска военна атака в Украйна. Напрежението расте всеки ден, заедно с увеличаването на броя на руски и натовски военни по границите с Украйна.

В същото време Москва продължава да твърди, че военно нахлуване от нейна страна е спекулация и че има право да извършва военни учения в рамките на своите граници винаги, когато прецени.

Кои пазари и как ще бъдат засегнати от руска инвазия в Украйна?

Кои пазари и как ще бъдат засегнати от руска инвазия в Украйна?

Едно е сигурно: руската агресия ще повиши още повече цените на електроенергията и храните