Руският фондов пазар бележи спад с повече от 4%, след като националната валута на страната отбелязва най-слабото си ниво за повече от година насам. В момента 78 рубли се разменят за един щатскии долар.

Сривът на руската валута идва на фона на нарастващото геополитическо напрежение, произтичащо от твърденията, че Русия планира да атакува Украйна, пишат местните медии. И докато те цитират позицията на Москва за "западна истерия", Европа и САЩ са доста обезпокоени.

"Очакваме руските акции да продължат да бележат спад, поради ескалация на геополитическото напрежение", заявиха анализатори от Alfa Bank, цитирани от AFP.

"Северен поток 2" ще бъде спрян, ако Русия нападне Украйна

"Северен поток 2" ще бъде спрян, ако Русия нападне Украйна

Байдън предупреди Путин за тежки санкции

Според Renaissance Capital цената на рублата може да падне с до 20% спрямо долара в случай на военна ескалация на Русия срещу Украйна. Според последната информация, Руската федерация е струпала над 100 000 войници на границата с Украйна и според много държави военното нахлуване може да стане факт всеки момент.

Великобритания и САЩ наредиха на част от дипломатите си да напуснат посолствата си в Украйна, заедно със семействата си, а руските власти продължават да отричат обвиненията, че Москва планира инвазия.