Федералната комисия за комуникациите на САЩ официално обяви, че китайските компании Huawei и ZTE са заплаха за националната сигурност, предаде CNBC. Това блокира достъпа на компаниите в страната, използващи апаратура от двата производителя, до Универсалния фонд за услугите, осигуряващ субсидии в общ размер от 8,3 млрд. долара.

Неформално това решение беше взето още в края на миналата година, когато бордът за сигурност към институцията прие, че китайските компании са заплаха за националната сигурност. Пред CNBC обаче и двете компании не са излезли с позиция относно това решение.

Huawei загуби битката за 5G в Сингапур

Huawei загуби битката за 5G в Сингапур

Кой ще изгражда технологията в страната град?

Властите в САЩ атакуват китайски производители от над година и половина, като през 2019 г. Google спря да предоставя на лизинг оперативната си система Android. През май тази година те бяха поставени в черен списък, който отразя достъпа им до американски чипове.

Същевременно властите в САЩ се опитват да убедят и други страни да блокират китайските производители, които от своя страна промотират 5G мрежите си глобално. Засега към позицията на Белия дом са се присъединили Австралия и Япония, а Индия, която така или иначе е в геополитически конфликт с Китай, е на път да стане част от групата.

"И двете компании имат близки връзки с Китайската комунистическа партия и военните на страната", каза председателят на Федералната комисия за комуникациите Аджит Пай. "И двете са принудени със закон да сътрудничат на китайското разузнаване."