Китайският гигант за телекомуникационно оборудване Huawei загуби от Nokia и Ericsson битката за изграждането на основните 5G мрежи на Сингапур. Компанията обаче може да бъде включена в по-широката екосистема с намален капацитет, пише CNBC.

Местните телекомуникационни компании получиха окончателното одобрение в сряда от регулатора на страната за започването на изграждането на двете национални мрежи. Те бяха избрани временно през април и трябваше да завършат регулаторния процес.

5G се отнася до петото поколение високоскоростен мобилен интернет, който има за цел да осигури по-бързи скорости на данни и повече честотна лента, които да отговорят на нарастващите нива на уеб трафик.

Компании от САЩ вече ще могат да работят с Huawei за определянето на 5G и други стандарти

Компании от САЩ вече ще могат да работят с Huawei за определянето на 5G и други стандарти

Международните стандарти са от решаващо значение за технологиите

Компанията Singapore Telecommunications заяви, че е в процес на преговори със шведската Ericsson, която е основният доставчик на 5G и локализирани мрежи на страната. Отделно, съвместно предприятие между Starhub и M1, наречено Joint Venture Consortium, посочи, че е избрало финландската Nokia за технологичен партньор за изграждането на своята 5G мрежа.

И четирите телекома в Сингапур също ще предлагат локализирани 5G услуги.

Huawei

Huawei е едно от основните имена в състезанието за изграждане на 5G инфраструктура. САЩ обаче обвини компанията, че е включила уязвимости в сигурността в своя хардуер, които биха могли да бъдат използвани за шпионаж от Пекин. Вашингтон призова своите съюзници да изключат технологичната фирма от техните 5G мрежи. Huawei, разбира се, отрича твърденията.

По-рано днес администрацията на президента на САЩ Донлад Тръмп излезе с нов списък с компании, за който твърди, че са близки с военните в Китай. Huawei отново присъства в списъка. И това най-вероятно ще засили напрежението между двете страни, което може да повлияе и на техните съюзници.

15-годишната стратегия на Китай за технологично надмощие и може ли тя да се осъществи

15-годишната стратегия на Китай за технологично надмощие и може ли тя да се осъществи

Китай е по-близо от всякога до промяна в съотношението на силите при технологиите

Сигурност и устойчивост

Сингапур обяснява, че устойчивостта и сигурността на 5G инфраструктурата са били основните фактори в процеса на избор. Технологията ще позволи обмена на повече данни, по-бързи скорости на пропускане и по-ниска латентност.

"Не е имало компромиси със стандартите. Ние възприехме не само от най-добрите практики по целия свят, но и като разгледахме обстоятелствата тук", посочват от регулатора в страната град.