Американските компании вече ще могат да работят с китайския технологичен гигант Huawei в посока определяне на стандартите за технологиите от ново поколение, съобщи в понеделник Министерството на търговията на САЩ.

Това се определя като значителен ход - на практика това означава, че американските фирми ще могат да участват във формирането на така наречените стандарти - спецификации и правила, които управляват начина, по който работят критичните технологии.

Китайската Huawei беше поставена в черния списък на САЩ през май 2019 година. По този начин американските фирми бяха ограничени да правят бизнес с китайския технологичен гигант и се изискваше те да минат специални одобрения, за да получат лицензи за продажба. Но въпросният черен списък също така създаде объркване по отношение на това дали американските фирми могат да участват в обсъждането на стандартите в хода на дискусии в различни организации, в които Huawei също участва.

САЩ губи 5G съревнованието с Китай

САЩ губи 5G съревнованието с Китай

Битката ще бъде решена в Азия. И шансовете на Вашингтон не изглеждат добри

"САЩ няма да отстъпят лидерството си в глобалните иновации. Това действие признава голямото значение на използването на американските технологии за напредъка и защитата на нашата икономическа и национална сигурност", коментира Уилбър Рос - търговският министър на САЩ.

Министерството на търговията сега промени това правило, като стана ясно, че американските фирми могат да работят с Huawei в различни органи за определяне на стандарти.

"Департаментът се ангажира да защитава интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ, като насърчава американската индустрия да се ангажира изцяло и да се застъпва за това американските технологии да се превърнат в международни стандарти."

САЩ срещу Китай: кой води в света на технологиите

САЩ срещу Китай: кой води в света на технологиите

Сравнение в основните области

Този ход се приветства от други организации също. Например от Съвета на индустрията за информационни технологии (ITI) - глобален орган за търговия с технологии - посочиха, че е изключително важно, че американските компании ще могат да седят на масата за преговори при определянето на различни международни стандарти.

Стандартите са от решаващо значение за технологиите.

Причината сега да можем да обиколим света и да използваме Wi-Fi навсякъде доста лесно е, защото индустриалните органи са разработили стандарти за технологията. Това са технически спецификации и други подробности, които показват как работи дадена технология и позволяват на различни устройства или системи по света да работят заедно.

САЩ и европейските технологични фирми бяха ключови участници в определянето на технологичните стандарти за последното поколение технологии. Но сега се появяват нови технологии - например мобилен интернет от ново поколение, известен като 5G. Друга критична сфера са автономните превозни средства. Следователно някой трябва да дефинира стандартите за функционирането и използването на тези технологии.

А планът на Китай е ясен - страната не веднъж заяви амбициите си не само да разработи свои собствени вътрешни стандарти, но и да ги наложи в международен план. Huawei, която участва в органите за определяне на телекомуникационни стандарти, е задължителна част от този стремеж.

САЩ настоява ЕС да използва 5G технология от Ericsson, Nokia или Samsung, но не и от Huawei

САЩ настоява ЕС да използва 5G технология от Ericsson, Nokia или Samsung, но не и от Huawei

Било време ЕС да разбере, че 5G технологията на Huawei не превъзхождала по нищо конкурентните такива

Наскоро CNBC докладва за план, наречен China Standards 2035 - амбициозен 15-годишен план, който ще определи целите на Пекин за определяне на глобалните стандарти за следващото поколение технологии. И това предизвика някои опасения за нарастващото влияние на Китай на световната технологична сцена.

Huawei ще бъде голяма част от този план, предвид силата си в области от телекомуникации до мобилни телефони и облачните технологии.

Следователно САЩ трябва също да действа, за да прокара компании, които да участват в определянето на стандартите с цел американските технологични фирми да не загубят конкурентоспособността си. С решението на Министерството на търговията това вече е възможно.