Страните на ЕС нямат причина да използват 5G мобилна технология от Huawei, тъй като шведската Ericsson, финландската Nokia и южнокорейската Samsung са наравно с китайската група в това поле. Това каза висш американски дипломат, цитиран от Reuters.

Робърт Страйер, който е заместник-помощник секретар по международна комуникация, информационна и кибер политика в Държавния департамент на САЩ, заяви при посещение в Лисабон, че е време да стане ясно на ЕС, че Huawei не е по-напреднала в 5G технологиите от нейните конкуренти. Затова Вашингтон иска съюзниците на САЩ да забранят използването на 5G мобилна технология от Huawei, която е най-големият световен производител на телекомуникационна техника.

Аргументът за думите на Страйер е същият, както и предишните пъти - че техниката на китайската компания можела потенциално да се използва за шпионаж от страна на Пекин.

Великобритания допусна Huawei до 5G мрежата си, но с условия

Великобритания допусна Huawei до 5G мрежата си, но с условия

Решението на Борис Джонсън е компромис, който трябва да задоволи всички

Позицията на Страйер предизвика напрежение между Вашингтон и Лондон, където премиерът Борис Джонсън все пак предостави на Huawei роля в изграждането на 5G мобилна мрежа на Острова.

Страйер заяви, че САЩ насърчават европейските страни да помислят внимателно за сигурността и икономическите последици от евентуално сътрудничество с Huawei.

"Няма начин напълно да се избегне какъвто и да е риск, освен ако не се използват само надеждни доставчици от демократични страни. Добрата новина е, че Ericsson, Nokia и Samsung предоставят 5G технология, която е равна на тази, която Huawei предоставя днес", посочи той.

САЩ губи 5G съревнованието с Китай

САЩ губи 5G съревнованието с Китай

Битката ще бъде решена в Азия. И шансовете на Вашингтон не изглеждат добри

Huawei обяви, че в рамките на миналата година е похарчила 15 милиарда долара за изследвания, което да ѝ гарантира пълно лидерство на пазара на 5G. От компанията посочват още, че oт САЩ просто искат да осуетят растежа на компанията, тъй като никоя американска фирма не може да предложи същата гама технологии на конкурентна цена.

Страйер каза, че западните доставчици като Ericsson и Nokia ще използват отворена архитектура с повече функционалност, създавайки възможности пред компаниите в САЩ и Европа да интегрират съвместимо оборудване.

По думите на държавния служител американски компании като Dell, Cisco, Juniper и VMware също искат да заемат роля на бъдещия пазар. ЕС обаче категорично обяви, че всяка държава членка може сама да избира чия технология да използва.

През месец януари Португалия например одобри насоки за своята 5G стратегия. Държавата създаде работна група за постоянно наблюдение на евентуалните рискове за сигурност при използването на 5G мобилна технология.

Huawei ще работи по въвеждането на 5G в Германия въпреки предупрежденията на САЩ

Huawei ще работи по въвеждането на 5G в Германия въпреки предупрежденията на САЩ

Telefonica Deutschland се си партнира и с Nokia