Великобритания ще позволи Huawei Technologies Co. да изиграе ограничена роля в изграждането на мобилната мрежа от следващо поколение в страна. Така Лондон се противопоставя на Съединените американски щати, които настояваха за пълна забрана, пише Bloomberg.

В съобщение, публикувано днес, Великобритания посочва, че няма да позволи на рисковите доставчици, намеквайки за Huawei, да имат достъп до най-чувствителните части на 5G мрежите, но ще позволи на компаниите да доставят оборудване, което е важно за изграждане на мрежите, като антени и базови станции.

Страната ще наложи и лимит от 35% на използваните от Huawei компоненти. В момента китайската компания има подобен дял в 4G мрежите на Острова.

Доставчиците с висок риск - категория, в която влиза и китайската ZTE, вече забранена във Великобритания - ще бъдат изключени и от чувствителни географски локации, като ядрени централи и военни бази.

Очакваното изявление на премиера Борис Джонсън е компромис между пълна забрана на Huawei, както настояваше Вашингтон, и разрешение, искано от телекомуникационните компании. То бе посрещнато радушно от Конфедерацията на британската индустрия.

Решението ще позволи на Лондон да ограничи рисковете за сигурността у дома, като в същото време запази достъпа си до споделените от САЩ разузнавателни данни. Вашингтон заплаши, че използването на компоненти на Huawei в 5G представлява твърде голям риск и той ще наложи прекратяване на потока на разузнавателни данни.

Европейският съюз ще публикува в сряда своите насоки, свързани с Huawei. Те ще дадат възможност на страните членки да ограничат или забранят използването на компоненти от китайската компания, но без да ги принуждава да го правят.

Пентагона спаси Huawei от нови санкции

Пентагона спаси Huawei от нови санкции

Поне засега