Китай има 15-годишен амбициозен план, който ще определи намеренията на Пекин да диктува глобалните стандарти за следващото поколение технологии. Планът ще предвижда мащабния технологичен тласък на втората по големина икономика, предвид намеренията на страната да изпревари САЩ в технологичен план.

Технологичната сфера е една от най-важните арени между Китай и САЩ, на която и двете огромни икономики се стремят за надмощие. Основните нива на тази конкуренция ще бъдат свързани с разработването на 5G технологиите, технологиите за изкуствен интелект, квантовите компютри, полупроводниците и други. Пекин има не малко планове за технологично превъзходство, които могат да се окажат в пъти по-лесни за прилагане сега, след като кризата, причинена от пандемията на новия коронавирус, забави изключително тежко американската икономика. Все още не е ясно как пандемията ще промени съотношенията на силите, но едно е ясно: заразата не успя да охлади напрежението, написаха преди време авторите на The Wall Street Journal. А растящата икономика на Китай и огромните държавни инвестиции в технологии съкращават разстоянието както никога досега. 

China Standards 2035

Една от най-големите стратегии на Пекин е свръзана със определянето на глобалните технологични стандарти. Стандартите са от решаващо значение за развитието на технологии, които използваме днес, като 4G мобилни мрежи или Wi-Fi. Това са технически спецификации, които не само очертават начина, по който работят технологиите, но и тяхната оперативна съвместимост. Най-лесният пример тук - благодарение на стандартите всеки човек може да отиде в чужбина и да продължава да използва мобилните мрежи.

Обикновено разработването на стандарти е доминирано от американски и европейски компании и експерти. Но с амбициозната програма China Standards 2035, която още не е представена, Пекин ще настоява местните фирми и експерти да станат неизменна част от глобалните усилия за определянето на стандартите за технологиите от следващо поколение.

"Говорим за амбиция да се определят правилата за бъдещия свят, особено технологичните правила, след като навлизаме в нова технологична ера. China Standards 2035 е индустриалният план, който ще оперира тази стратегия", коментира пред CNBC Емили де Ла Брюер - съосновател на консултантската компания Horizon Advisory и експерт по технологичните въпроси, свързани с Китай.

САЩ срещу Китай: кой води в света на технологиите

САЩ срещу Китай: кой води в света на технологиите

Сравнение в основните области

Какво е значението на тази стратегия?

"Краткият отговор е, че ще имаме свят, действащ според китайските правила и тези правила ще важат както за виртуалните, така и за реалните домейни", обяснява Брюер. "Това означава, че Китай ще има това присъщо индустриално конкурентно предимство. Тя също така ще има и информационно предимство, което означава, че Пекин със сигурност ще бъде в състояние да събира по-добре информация за света, но също така и ще е в състояние да оперира тази информация."

Опитите на Китай обаче ще бъдат изправени и пред предизвикателства и големият план може да не е единствената стратегия на страната, казва Наоми Уилсън, старши директор по политиката за Азия в Съвета за ИТ индустрията (ITI) в САЩ - индустриален орган, обединяващ големи технологични фирми.

По думите на Уилсън през годините Китай е успяла да предприеме редица стратегически планове. Този е най-новият такъв, пред който се изправят местните компании и експерти.

"Китай вероятно ще играе все по-важна роля в развитието на компаниите. Процесът на разработване на стандарти обаче не работи във вакуум и не опира само до технологичната конкурентоспособност. Това е само един етап от процеса. Важен етап, но това не е възможност или carte blanche за пренаписване на правилата за бъдещето на технологиите."

Напрежението между САЩ и Китай ескалира: "Студена война 2.0"

Напрежението между САЩ и Китай ескалира: "Студена война 2.0"

Този път Пекин може да се насочи към съюзниците на Вашингтон

Определяне на стандартите

Стандартите се определят от индустриалните органи. Обикновено много компании и експерти в дадена област се събират, за да измислят как те да изглеждат. Различните страни по тези конференции дават предложения, които през годините се усъвършенстват, за да формулират окончателен набор от правила около определена технология. Точно заради това според Уилсън ще бъде трудно Китай да влезе и да доминира всички тези процеси.

"Тези форуми са основани на правила, базирани на консенсус, индустриални форуми, които наистина имат тези ... отдавна установени процедури, за да предотвратят този вид неправомерно влияние", допълни тя.

Следователно китайските фирми и експерти могат да дават колко искат предложения, както правят и другите компании. Процесът наистина има за цел да премахне лошите или недостатъчните вноски в полза на вноските, които са най-подходящи за съвременни технологии и за нуждите на потребителите, допълва Уилсън.

Това обаче не означава непременно неуспех за Пекин. Страната е известна със своята агресивна търговска инвазивност, което евентуално може да постави на хоризонта и други, по-дълбоки проблеми. Едно е ясно - след тази криза позициите на Китай ще бъдат по-силни, което означава, че страната със сигурност ще преследва доминация в ключовите за нея сфери. Остава да видим отговора на САЩ на тези предизвикателства, който отговор обаче може до голяма степен да зависи от предстоящите през месец ноември президентски избори.

Китай трябва да е готова за санкции от САЩ, които ще отрежат достъпа до долара

Китай трябва да е готова за санкции от САЩ, които ще отрежат достъпа до долара

Предупреждението направи Fang Xinghai, вицепредседател на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа