Китай трябва да се подготви за риска да бъде изключена от американската система за разплащания, в случай, че Съединените американски щати санкционират китайски компании и банки - точно както Вашингтон направи с Русия, предупреди Fang Xinghai, вицепредседател на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа.

На среща, организирана от китайското финансово издание Caixin, той припомни, че Китай разчита основно на американската платежна система в международните си сделки, което прави втората най-голяма икономика в света уязвима от възможни американски санкции.

"Нещо подобно вече се случи на много руски бизнеси и финансови институции. Трябва да се подготвим рано - истински да се подготвим, не само психически", посочи Fang.

Коментарът му идва в момент, в който Вашингтон обмисля колко далеч може и трябва да стигне в използването на ключовата роля на долара, за да накаже физически лица, компании и финансови институции от Китай.

Ядрената опция: За Пекин рискът да загуби достъп до долара вече не е немислим

Ядрената опция: За Пекин рискът да загуби достъп до долара вече не е немислим

Вероятността обаче е малка, казват анализатори, тъй като САЩ също ще пострадат значително

Речта на зам.-председателя на комисията подчертава, че в Пекин смятат санкциите за реалистичен риск. Засега се смята, че е малко вероятно Вашингтон да се отнесе към Китай така, както го направи с Русия след незаконната анексация на Крим през 2014 г.

В същото време Fang посочва, че стойността на долара е изправена пред несигурно бъдеще заради допълнителните пари, които Фед печата. Това пък поставя под риск китайските активи, деноминирани в долари, включително $1,07 трлн. дълг.

През последните години Китай усилено се опитва да увеличи дела на местната валута в международната търговия, но без особен успех. През май той е 1,79%, докато щатският долар държи 40,88%, еврото - 32,9%, а японската йена - 3,53%.