Китай и САЩ започнаха тайни преговори за подобряване на достъпа на САЩ до китайските пазари след седмица, изпълнена с остри думи от двете страни заради заплахата на Вашингтон за налагане на мита за справяне с търговския дисбаланс.

Разговорите, които обхващат широки области, включително финансовите услуги и производството, са водени от Лиу Хе, икономическият цар на Китай и от министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин и от търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Исканията на Вашингтон включват намаляване на китайските мита за американските автомобили, по-големи покупки на американски полупроводници и по-голям достъп на американски компании до китайския финансов сектор, съобщават източници на Wall Street Journal.

Мнучин и Лиу са в постоянен контакт, като американският министър се готви да пътува за Пекин, за да продължи преговорите.

"Министър Мнучин се обади на Лиу, за да го поздрави официалното обявяване на новата му роля. Те обсъдиха и търговския дефицит между нашите две страни и се ангажираха да продължат диалога, за да намерят взаимно приемлив начин да го намалят", твърди източник от Министерството на финансите на САЩ.

САЩ удря Китай с мита върху стоки за $60 милиарда. Пекин отвръща с такива за $3 милиарда

САЩ удря Китай с мита върху стоки за $60 милиарда. Пекин отвръща с такива за $3 милиарда

Пекин добавя в списъка свинското, плодовете и ядките, внасяни от Щатите

Вашингтон вече удари китайски внос за 60 милиарда долара, а Пекин обеща реципрочен отговор, но все още се въздържа от налагането на тежки ограничения

Засега китайците не включват в списъка си с ответни мерки нищо от най-големия износ на САЩ за Китай като соя, сорго и самолетите Boeing, което според някои наблюдатели е знак за желанието на Пекин да договори решение с американските власти.

Президентът Доналд Тръмп каза, че иска Китай да намали двустранния търговски дефицит с 100 млрд. долара. Като част от това, той се стреми да увеличи продажбите на автомобили и полупроводници в САЩ в Китай.

Вашингтон обмисля възможността да принуди Пекин да купува полупроводници от американски компании, вместо от японски и южнокорейски, съобщават източниците на Wall Street Journal.

Американците смятат, че заплахата от вносни тарифи дава на Вашингтон лост в налагането на големи промени. Критиците предупреждават, че принуждаването на Китай да води преговори при такива обстоятелства може да има обратен ефект, защото всякакви отстъпки ще се разглеждат като поддаване на външен натиск и ще ударят по имиджа на китайското лидерство.

САЩ няма намерение да се отказва от митата, докато не постигне желаните резултати. "Ще продължим с нашите тарифи. Работим върху това. Ние не се страхуваме от търговска война, но това не е наша цел", заяви Мнучин пред Fox News.

"Работим по пътя, за да видим дали можем да постигнем споразумение за това коя е справедливата търговия за тях", каза министърът. Според него такава сделка ще задължи Пекин да отвори пазарите си към износа на САЩ, да намали тарифите и да спре натиска върху американските компании в Китай да споделят технологиите си с китайските им партньори.