Саудитска Арабия представи нови търговски лицензи, които за първи път ще дадат правото на чуждестранни предприемачи да започнат бизнес в кралството, съобщава CNBC.

Инициативата, представена в сряда от няколко институции в страната, ще позволи на компании от избрани сектори да подадат заявления и да се представят пред ръководителите на мегапроекта King Abdullah Economic City (KAEC).

Това е първият в света град, който се търгува публично на фондовия пазар. KAEC беше официално представен от крал Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд през 2005 година.

"Вярваме, че бъдещето на саудитската икономика е в икономиката на знанието, така че не можем да постигнем това без участието на предприемачи от цял свят", коментира главният изпълнителен директор на KAEC Фахд Ал-Рашид.

Засега са въведени повече от 11 вида лицензи за компании в различни сектори на икономиката, става ясно от неговите думи.

"Ние предлагаме на предприемачите стимули, за да влязат в Саудитска Арабия, така че те не само ще получа регулаторно разрешение, но и ще получат достъп до пазара. Също така им предоставяме възможност за безплатно образование на децата им, свободно офис пространство и други предимства", допълва Фахд Ал-Рашид.