Плановете на Европейския съюз да намали зависимостта си от доставките на руски природен газ за сметка на внос на суровината от Азербайджан са застрашени от процеса на сближаване между  Русия и Турция. Тази гледна точка развива статия публикуване вчера в американското делово издание The Wall Street Journal.

"Русия и Турция демонстрираха намерение да възобновят работа над свързващите двете страни газопроводи. Това може да попречи на усилията на Евросъюза да намали зависимостта си то руския енергоносител по пътя на неговото доставяне от Азербайджан” отбелязва изданието, цитирано от ТАСС.

Вестникът констатира също, че руският и турският лидери на срещата си в Санкт Петербург във вторник „ са дали да се разбере, че възможността за строителството на газопровода „Турски поток”, отново е актуална.

"Това е бъде удар върху Азербайджан”, се отбелязва в статията, като се има предвид, че азерският президент Илхам Алиев нееднократно заяви, че би искал да превърне неговата страна в крупен износител на природен газ.

Президентът на Азербайджан: Южният газов коридор ще заработи след 2-3 години   

Президентът на Азербайджан: Южният газов коридор ще заработи след 2-3 години  

България също разчита на него

Изданието посочва, че официални представители на ЕС и Баку са подчертавали за техните намерения за преимуществено развитие на „Южния газов коридор”. За тази цел се предвижда изграждането на газопровод за транспортирането на „синьо гориво” от Азербайджан до Италия през територията на Турция и Гърция.

Строителството на това съоръжение от Южния газов коридор вече се извършва, като се очакваше първите доставки на природен газ в Европа да бъдат през 2019 година, се отбелязва статията на The Wall Street Journal. Но в светлината на възобновената работа върху проекта „Турски поток”, който също трябва да заработи през 2019 г., „е възможно да няма смисъл да се планира разширяване на капацитета, както се предвиждаше, на Южния газов коридор”, пише вестникът.