Кандидатът за президент на Нигерия Атику Абубакар обеща да приватизира петролната индустрия на най-големия производител на суров петрол в Африка, ако стане негов следващ лидер, пише Bloomberg.

"САЩ добиват повече петрол от Нигерия, но нямат Министерство на петролните ресурси. Ако постигна това, което искам, ще предам всичко на частния сектор и ще получа повече пари от това, което сега получава правителството", заяви 71-годишният Абубакар на пресконференция в столицата Абуджа.

Нигерийското министерство на петролните ресурси ръководи държавната петролна компания Nigerian National Petroleum, често критикувана за неефективността и липсата на прозрачност. Компанията управлява съвместните предприятия между правителството и международните петролни компании, като Royal Dutch Shell, Total и Chevron.

Нигерийската петролна компания е скрила приходи за $16 милиарда

Нигерийската петролна компания е скрила приходи за $16 милиарда

Държавното дружество не е дало обяснение за липсващите средства

Рафинериите също в частни ръце

Абубакар, който е бивш вицепрезидент, търси подкрепата на Народната демократическа партия, за да победи действащия президент Мухамаду Бухари, който ще се кандидатира за втори мандат през февруари. Партията ще избера кандидата си на национален конгрес на 5 и 6 октомври.

Абубакар планира да приватизира лошо поддържаните и неефективни нефтени рафинерии в Нигерия. "Тъй като не успяхме да накараме нашите рафинерии да работят и да произвеждат вторичния продукт, защо не ги приватизираме и да оставим другите хора, които могат да произвеждат богатството за нас, да го направят", обясни той.

Остарелите и занемарени държавни рафинерии, които работят далеч под своя капацитет, принуждавайки страната да внася около 90% от нефтопродуктите си, въпреки че произвежда и изнася големи обеми суров петрол.

Бивш ръководител на нигерийската митническа служба, който стана основен акционер в доставчика на услуги за петролната индустрия - Intels Nigeria, Абубакар защитава регионалната автономия.

Той подкрепя премахването на системата от множество обменни курсове, увеличаване на разходите за образование и подготовката на Нигерия за живот след петрола.