Дни след подписването на новата най-голяма търговска сделка в света, китайският президент Си Дзинпин обяви, че Китай е готов да отвори своята "огромна икономика" за вноса на повече висококачествени стоки и услуги.

Успоредно с това държавният глава посочва, че страната е готова да сключи търговски споразумения с повече държави, съобщава BBC.

Си Дзинпин е коментирал този въпрос в рамките на икономически форум, в който участие са взели още представители на САЩ и Русия. Все още не е ясно дали американският президент Доналд Тръмп ще има изказване в рамките на събитието.

Китайският държавен глава използва речта си, за да отрече, че Китай има за цел да се отдръпне от други икономики извън сключеното споразумение, но предупреди за риск от нова вълна на протекционизъм.

"Нямаме намерение да обърнем курса или да се противопоставим на историческата тенденция, чрез отделяне или образуване на тесен кръг от икономики, от които други да останат изключени", коментира той.

В края на миналата седмица Китай, заедно с още 12 държави от Азиатско-Тихоокеанския регион, включително Япония и Южна Корея, подписа споразумение за сътрудничество в областта на търговията.

"В днешния свят, в който икономическата глобализация се превърна в необратима тенденция, никоя държава не може да се развие, ако държи вратите си затворени", посочва още Си Дзинпин.

Новата най-голяма търговска сделка в света: Тя обединява 30% от населението и глобалния БВП

Новата най-голяма търговска сделка в света: Тя обединява 30% от населението и глобалния БВП

В нея не участват САЩ, но тя има значение за страната. Какво казват анализаторите за нея?