Китай и 14 други държави от Азиатско-Тихоокеанския регион подписаха най-голямата търговска сделка в света в неделя - стъпка, която анализаторите смятат, че ще даде допълнително политическо и икономическо влияние в региона.

Сключването на "Регионалното всеобхватно икономическо партньорство" (RCEP) създава най-големият икономически блок в света, обединявайки пазар с 2,2 милиарда души население и 26,2 трилиона долара брутен вътрешен продукт. Това означава, че в него влиза 30% от населението на земята, както и горе-долу същия дял от световната икономика.

Също така то е по-голямо по мащаб от търговското споразумение между САЩ, Мексико и Канада, както и това в Европейския съюз.

Все пак анализаторите смятат, че ефектът от RCEP ще бъде ограничен и ще отнеме години, за да може да бъде усетен. От друга страна обаче сделката е геополитическа победа за Китай в момент, в който страната се намира под сериозен натиск заради политиката на американския президент Доналд Тръмп "Америка на първо място".

Към момента в търговския съюз влизат Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия, както и Индонезия, Тайланд, Сингапур, Малайзия, Филипините, Бруней, Камбоджа и Мианмар.

"Дипломатическият сигнал на споразумението може да е също толкова важен, колкото и икономическият. И той е, че това е превратът на Китай", коментират анализаторите Citi Research, цитирани от CNBC.

Според тях сделката постига няколко важни неща на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин, както и опасенията за деглобализация. На първо място показва, че Източна Азия вече е много по-отворена за правене на бизнес и осъзнава икономическите ползи от по-дълбока търговска интеграция.

Също така тя говори за това, че Китай няма намерение да се обръща само навътре, разчитайки на собствения си пазар. И не на последно място е един важен сигнал за Щатите.

Когато става въпрос за икономическа политика, Азиатско-Тихоокеанските икономики не искат да избират страна между двете най-големи икономики в света. И доказателство за това е включването в споразумението на дългогодишни съюзници на САЩ, като Япония и Южна Корея.