"Германия дължи на НАТО почти 1 трлн. долара, когато се съберат всички суми", каза президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на съвместна пресконференция с полския си колега Андрей Дуда, предаде Irishtimes. Той също призова останалите страни членки на пакта да увеличат разходите си за отбрана до 2% от брутния си вътрешен продукт.

Тръмп посочи, че е все пак е осигурил допълнителни 400 млрд. долара от тях, но изтъкна, че "ние ще сме доволни, когато всички членове плащат своя справедлив дял." "САЩ защитава много държави, които са виновни, че не харчат толкова, колкото се очаква от тях", каза президентът на страната.

Тръмп започна законодателна офанзива срещу социалните мрежи

Тръмп започна законодателна офанзива срещу социалните мрежи

Ако изпълнителната му заповед не бъде отхвърлена, държавата ще може да ги съди значително по-лесно за цензура

Според него, САЩ защитава Европа, но Старият континент получава "неимоверни" предимства от търговията си с нея. "Предимства, каквито не можете и да си представите", изтъкна Тръмп.

От изказването му става ясно, че броят американски военни в Германия ще бъде съкратен повече от два пъти - от 52 до 25 хил. души, като част от тях ще бъдат дислоцирани в Полша, където местното правителство ще плаща всички разходи по издръжката им.

Тръмп похвали Полша за усилията на страната в охраната на границите ѝ и за "отдадените усилия за защита на върховенството на закона", коментар, който беше посрещнат на нож в Брюксел, който критикува страната за антидемократично законодателство.