След като два туита на президента на САЩ Доналд Тръмп бяха отбелязани от Twitter като "потенциално подвеждащи", държавният глава подписа изпълнителна заповед, с която възможността на социалните мрежи да манипулират съдържанието на потребителите си трябва да се ограничи, предаде CNN.

С този ход се "защитава свободното слово от една от най-големите заплахи, срещу които то е било изправено в американската история", каза Тръмп в обръщение от Овалния кабинет. "Малка група социални медии монополисти контролират огромна част от публичните и частните комуникации в САЩ. Те имат неограничена власт да цензурират, ограничават, редактират, оформят, крият и променят на практика всяка форма на комуникацията между частните граждани и масовата публика."

Тръмп заплаши да прекрати търговската сделка с Китай

Тръмп заплаши да прекрати търговската сделка с Китай

Ако Пекин не спази обещанието си да купи продукти и услуги за още $200 млрд.

"В страна, която отдавна приветства свободата на изразяването, не можем да позволим на ограничен брой онлайн платформи да избират речта, до която американците има достъп и използват в интернет", се посочва в изпълнителната заповед. "Тази практика е фундаментално антиамериканска и антидемократична. Когато големи и мощни компании за социални мрежи цензурират мненията, с които не са съгласни, те прилагат опасни сили."

Това не е първият път, в който той обвинява социалните мрежи в цензура, но ходът издига конфликта му с технологичните компании на изцяло ново равнище. Същевременно едва ли текстът ще мине без правна опозиция, след като юристи с различни политически нагласи обявиха, че заповедта може би е неконституционна и нарушава разделението на властите - нещо, което самият Тръмп предвиди.

Изпълнителната заповед атакува секция 230 на Закона за комуникационната порядъчност, която осигурява защита на уебсайтовете, създаващи и модериращи собствени платформи. Според подписаният от Тръмп документ, текстът допуска, че тези компании оперират на "добра воля", а социалните мрежи не го правят.

Тръмп обеща, че ще спаси петролните компании в САЩ

Тръмп обеща, че ще спаси петролните компании в САЩ

Президентът обмисля забрана на вноса на петрол

"Платформите използват непоследователни, ирационални и неоснователни оправдания за цензуриране или наказване по друг начин свободата на словото на американците тук, у дома", пише в документа. В него Twitter са обвинени в "селективно" прилагане на предупредителни етикети към определени туитове и разпространяване на китайска пропаганда, Google - в оказване на помощ на китайското правителство за следене на гражданите, а Facebook - в трупане на печалби от китайски реклами.

Според изпълнителната заповед, търговското министерство ще поиска от Федералната комисия по комуникациите да състави нов набор от изисквания, определящи кога една компания нарушава принципа на "добрата воля", описан в секция 230. Така властите потенциално ще могат да ги съдят в нарушаване на принципите на закона по-лесно.

Текстът на заповедта постановява също, че правното министерство трябва да се консултира с главните прокурори в щатите дали се наблюдават настроения срещу Консервативната партия от социалните платформи. Ако такава бъде открита, на федералните институции ще бъде забранено да рекламират в компании, нарушили принципа на "добрата воля" според секция 230.

Може ли Тръмп да доведе САЩ до новата Голяма депресия?

Може ли Тръмп да доведе САЩ до новата Голяма депресия?

Тръмп иска да събуди икономиката на страната до Великден

Федералната комисия по търговията пък ще докладва за оплакванията за политическа дискриминация, събирани от Белия дом, и ще решава дали да завежда дела срещу компаниите за нарушаване на същата секция. Агенцията, която не е зависима от президента, ще може да повдига и допълнителни правни въпроси срещу компаниите.