Президентът САЩ Доналд Тръмп се надява бързо да премахне тежките здравни ограничения, наложени за борба с пандемията на коронавируса, опасявайки се от икономическа катастрофа преди президентските избори в страната през ноември.

Но отварянето американския бизнес след няколко седмици може да има обратен ефект - това може да положи основите за повторение на Голямата депресия, пишат авторите на CNBC.

Целта на Тръмп икономиката на САЩ да е на крак до Великден е да се облекчи изтощаващата финансова болка, причинена от безпрецедентното спиране на националната икономика. Скокът на безработните е голям. Фондовата борса е срината. А брутният вътрешен продукт - най-широката мярка на една икономика - вероятно ще претърпи исторически крах.

Тръмп ще облекчи рестрикциите пред икономическия живот

Тръмп ще облекчи рестрикциите пред икономическия живот

Икономиката не може да остане замразена години наред, каза президентът

Но има и много големи рискове, свързани с бързото отменяне на политиките за социално дистанциране. Преждевременното повторно отваряне на икономиката би опровергало съветите не само на здравните експерти, но и тези на икономистите, които също предупреждават, че това ще предизвика обратен ефект.

Вместо еднократен удар, икономиката може да се сблъска с многократно спиране за по-продължителен период.

"Ако президентът реши да обърне нещата на 180 градуса и да отвори икономиката до Великден, това ще създаде хаос и объркване. А това е предписанието за депресия", заяви главният икономист в Moody's Analytics пред CNN Business Марк Занди.

Целта на ограниченията за здравето е да се забави огнището, като се печели ценно време, за да се предотврати пълното затрупване на болниците и лекарите в държавата. А разпространението на вируса в САЩ е и без това главоломно.

"Ако хората изпаднат в паника, защото болниците преливат и близките им умират, ударът по икономиката ще бъде още по-лош, отколкото ако останем в затворено положение. Това е масивна хазартна игра, която не е оправдана от никаква научна логика", казва Занди, който през 2008 година беше съветник на републиканския кандидат за президент Джон Маккейн.

Рекордни харчове: Сенатът и Белият дом се споразумяха за инжектирането на $2 трилиона в икономиката

Рекордни харчове: Сенатът и Белият дом се споразумяха за инжектирането на $2 трилиона в икономиката

Представители на властта по закон няма да получават от средствата

САЩ не трябва да се втурва обратно на работа

Бен Бернанке, който е бивш председател на Федералния резерв и е отговарял за спасяването на американската икономика от кризата през 2008 година, отправи подобно предупреждение - че съживяването на икономиката и пренебрегването на здравните препоръки могат да бъдат фатални.

"Важно е, преди да върнем всички на работа, да имаме контрол върху общественото здравеопазване", посочва той.

Бернанке, който също така изучава Голямата депресия, заяви, че настоящата ситуация е "по-скоро като голяма снежна буря или природно бедствие, отколкото спад в стила на Голямата депресия".

Но в този случай "снежната буря" умишлено е породена от правителствата, които отчаяно се опитват да предотвратят разпространението на вируса.

Почти половината от всички американци са получили заповед да останат у дома. Моловете и търговските центрове са празни. Летищата са пусти. Улиците по градовете са зловещо тихи.

Коронавирусът и новата Голяма депресия

Коронавирусът и новата Голяма депресия

Има ли нещо обнадеждаващо на фона на световната пандемия?

Безработицата може да скочи до 12%

Съзнателна или не, болката е силна както за Wall Street, така и за целия американски бизнес. Безработицата в страната скача рязко. Morgan Stanley предвижда лош сценарий, в който средната безработица може да удари рекордните 12,8% през второто тримесечие.

На фона на това икономистите в САЩ се подготвят за исторически срив на БВП. Goldman Sachs изчислява, че икономиката ще се свие с 24% на годишна ставка през второто тримесечие. А Morgan Stanley вижда дори по-голям спад - с над 30%.

Изчерпвайки предстоящата рецесия, фондовата борса е смазана. S&P 500 загуби една четвърт от стойността си.

Междувременно Федералният резерв намали лихвите до нула и обеща да купува неограничено количество облигации, за да размрази финансовите операции в опит да предотврати финансова криза.

Конгресът и Белият дом постигнаха историческо споразумение за пакет от икономически стимули за 2 трилиона долара, който да осигури облекчение за домакинствата, малкия бизнес и големите корпорации.

САЩ могат да загубят 1 милиона работни места през март заради епидемията

САЩ могат да загубят 1 милиона работни места през март заради епидемията

Това ще изпревари загубата от периода на Голямата рецесия

Поетапно връщане на работа

Стимулите обаче няма да премахнат икономическите проблеми. Moody's все още очаква БВП за второто тримесечие да се понижи със 17.6%, в сравнение с 28.3% без стимули.

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн заяви, че усилията срещу разпространението на вируса са разумни, но крият и реални опасности.

"Сриването на икономиката, работните места и морала също е здравословен проблем - и отвъд здравната криза", написа в Twitter той, като добави, че може хората с по-малък риск от заболяването да се върнат на работа.

Това обаче със сигурност може да доведе до нови огнища. Това е и главният страх в Китай, която с малки темпове започва да съживява икономиката си. А втората вълна на коронавируса едва ли би била здравословна - нито за хората, нито за икономиката, като това важи със същата сила и за САЩ.

Федералният резерв на Сейнт Луис: БВП може да се срине с 50% през второто тримесечие

Федералният резерв на Сейнт Луис: БВП може да се срине с 50% през второто тримесечие

Прогнозата на Morgan Stanley е спад от "само" 30% през същия период

"Купчината тела в ъгъла"

Тръмп беше критикуван за изказването и намеренията си и от съоснователя на Microsoft Бил Гейтс. Милиардерът определи този подход като крайно безотговорен.

Гейтс не спомена президента на САЩ по име, но неговите думи бяха отправени точно по адрес на Тръмп.

По думите на Гейтс средно място няма и е много трудно просто да се каже на хората да продължават да ходят по ресторанти и да си купуват нови къщи, "игнорирайки купчината тела в ъгъла". Според него идеите за засилване на пазара се свеждат до тези на политик, който възприема растежа на БВП за всичко (Тръмп).

"Но връщането на икономиката... това е повече обратимо нещо, отколкото връщане на хората към живот. Така че ние ще вземем болката в икономическото измерение - огромна болка - за да минимизираме болката в измерението на болестите и смъртта", посочи още милиардерът.

Бил Гейтс: Не можем да рестартираме икономиката и да "игнорираме купчината тела в ъгъла"

Бил Гейтс: Не можем да рестартираме икономиката и да "игнорираме купчината тела в ъгъла"

Връщането на икономиката е обратимо, а на животи - не