В разрез с препоръките на някои лекари, ограниченията в икономиката на САЩ вероятно много скоро ще бъдат облекчени, посочи при последното си обръщение президентът на страната Доналд Тръмп. В отговор на това, той беше обвинен, че подобна политика ще доведе до ускоряване на разпространяването на болестта.

"Америка скоро отново ще е отворена за бизнеса - много скоро", каза Тръмп по време на вчерашната пресконференция от Белия дом. "Не можем да оставим лекарството да навреди повече от самия проблем."

Федералният резерв на Сейнт Луис: БВП може да се срине с 50% през второто тримесечие

Федералният резерв на Сейнт Луис: БВП може да се срине с 50% през второто тримесечие

Прогнозата на Morgan Stanley е спад от "само" 30% през същия период

Понастоящем въпреки (или благодарение на) стимулите на Федералния резерв, борсите в страната продължават срива си, а той идва "в комплект" с драстично увеличаване на безработицата. Същевременно страната се намира в извънредно положение до 30 март и социалните контакти са ограничени от властите, което доведе до спирането на немалка част от бизнесите, много от които се намираха в лошо състояние през последните две години.

В резултат от това, според някои икономисти в САЩ, независимо, че много хора могат да изгубят живота си, милиони други са застрашени от оставане без работа, а икономиката е изправена пред крах, което не е добро политическо послание, особено в предизборна година.

Икономиката: В трагедията на коронавируса и след това

Икономиката: В трагедията на коронавируса и след това

Ако оптималната цел на мерките днес е да запазим здравето на по-възрастните, трябва да помислим и в каква среда ще живеят те след пандемията

Все пак повечето експерти предупреждават, че ресторантите, баровете, училищата и публичните учреждения трябва да останат затворени за още поне няколко седмици, тъй като се очаква пикът на заболяването да се усети в САЩ през април. "Ако слушаме докторите, те ще ни кажат да затворим икономиката и да я държим затворена години наред", контрира Тръмп. "Не можем да направим това."

Президентът направи сравнение с обикновения грип, който убива около 50 хил. американци годишно и с автомобилните катастрофи. "Те водят до смъртта на значително по-голям брой хора от този, за който говорим в момента", каза той. "Но това не означава, че ние ще забраним на хората да карат коли."

Администрацията му вече подготвя план за отварянето на всички части на САЩ, които не са "горещи зони" на разпространението на болестта, в които части от икономиката може да бъде размразена след края на март.