Мащабното спиране на американската икономика заради коронавируса може да предизвика повторение на Голямата депресия. Това заяви бившият икономист и съветник в администрацията на Доналд Тръмп Кевин Хасет.

Стряскащото предупреждение от бивш съветник в Белия дом идва, когато банките на Wall Street обявяват, че САЩ е изправена пред исторически срив в БВП и нарастващи загуби на работни места.

Избухването на огнището изпрати американската икономика почти в застой. Ограниченията от здравен характер принудиха търговците, ресторантите и университетите да затворят врати. Някога оживените летища са безлюдни. Магистралите и подлезите са празни. Фабриките се затварят.

"Или ще станем свидетели на нова Голяма депресия, или трябва да измислим начин да върнем хората на работа, въпреки че това е рисковано", посочи Хасет пред CNN.

Икономисти: глобалната рецесия вече настъпи

Икономисти: глобалната рецесия вече настъпи

Прогнозите за растеж са свити наполовина

2 милиона служители стават безработни в САЩ през април?

Икономистите предупреждават, че въздействието върху работните места ще бъде тежко. Хасет, който напусна Белия дом миналата година и сега е коментатор на CNN, прогнозира, че докладът за работните места през април ще отчете най-лошите данни досега в историята. Той прогнозира дотогава работата си да загубят около 2 милиона души.

Това лесно ще надмине най-лошата досега статистика за работните места в САЩ от Голямата рецесия през март 2009 година, когато без работа останаха 800 000 души.

И докато безработицата достигна пик от 10% в САЩ по време на Голямата рецесия, това беше много по-малко тежко, отколкото по време на Голямата депресия през 1933 година, когато безработицата достигна 24,9%.

Уволненията, свързани с коронавирус, вече започнаха. Union Square Hospitality - ресторантьорска група в Ню Йорк, ръководена от Дани Майер - обяви в сряда, че намалява работната си сила с 80%, или 2 000 работни места. Причината е ясна - пълното изчезване на приходите.

Marriott International - най-голямата световна хотелиерска верига - започна да пуска служителите си в отпуски, след като пътуванията просто спряха. И безброй работни места на дребно са изложени на риск, тъй като купувачите са принудени да стоят у дома.

Седмичните искания на безработни към трудовите администрации в САЩ скочиха до 281 000 за седмицата, приключваща на 14 март. Това е най-високото ниво за две години и половина. И това може да е само началото.

JPMorgan заяви вчера, че първоначалните искания на безработни в САЩ ще нараснат над 400 000 през следващите седмици.

Цената на срива: Борсите изтриха капитализация за $25 трилиона долара

Цената на срива: Борсите изтриха капитализация за $25 трилиона долара

Ценните книжа се върнаха с поне две години назад

БВП през второто тримесечие може да се срине с 14%

Съкращенията, съчетани със социалното дистанциране, изисквано от здравните власти, ще нанесат тежък удар на БВП.

Deutsche Bank предупреди в доклад от сряда, че БВП на САЩ може да се понижи при годишна ставка от 13% през второто тримесечие.

За сравнение - това е повече от 1,5 пъти по-лошо от най-рязкото свиване през Голямата рецесия, когато БВП спадна с 8,4% през четвъртото тримесечие на 2008 година, посочва Deutsche Bank. Свиването ще надмине и предишния рекорд след Втората световна война от 10% през началото на 1958 година.

"В момента американската икономика преживява наистина безпрецедентен шок, който вероятно ще се засили с ускоряването на разпространението на вируса през следващите седмици", пишат икономистите от Deutsche Bank в доклада си.

JPMorgan очаква още по-голям шок - свиване на БВП през второто тримесечие с 14%.

JPMorgan: През второто тримесечие се очаква депресия

JPMorgan: През второто тримесечие се очаква депресия

Банката обаче предвижда стабилизиране през Q3

Въздействието се увеличава от факта, че американската икономика се ръководи до голяма степен от потребителските разходи. И в момента за потребителите е невъзможно да харчат в ресторанти, молове, театри или на пътувания, тъй като всички тези обекти ограничават или преустановят дейността си.

Deutsche Bank предупреди в сряда, че потребителските разходи ще паднат с 8,9% през второто тримесечие, включително 13,6% спад в разходите за стоки. Очаква се бизнес разходите да се сринат с около 20%, което почти съвпада с периода на Голямата рецесия.

"Икономическите катаклизми" може да бъдат много по-лоши в чужбина, например в Европа. JPMorgan очаква спад от 22% в БВП на еврозоната през второто тримесечие и 30% спад във Великобритания.

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Действията на централните банки влошават състоянието на икономиката, смята експертът

Кредитната криза ще задълбочи рецесията

Хаосът на Wall Street може да засили икономическата болка.

Фондовата борса се срина, нанасяйки значителен удар върху доверието на потребителите.

Всички печалби след избирането на президента Доналд Тръмп вече се изпаряват. Авиокомпаниите, круизите и енергийните запаси са в положение на "свободно падане".

Има обаче и по-лоши новини - Федералният резерв се състезава да изпомпва огромни количества пари, което създава риск притокът на кредити да бъде прекъснат точно когато домакинствата и предприятията се нуждаят най-много.

Има ли нещичко добро във всичко това?

Добрата новина, ако може да се нарече добра, е, че глобалните централни банкери и създателите на политики вече въвеждат редица мерки, чиято цел е да облекчат икономическите и финансови шокове от коронавируса.

А някои икономисти дори са оптимистично настроени за възстановяване по-късно през 2020 година.

JPMorgan прогнозира, че БВП ще се възстанови с 8% през третото тримесечие и 4% през четвъртото, което предполага много болезнена, но кратка рецесия, която ще продължи само две тримесечия.

И все пак, нито една от тези прогнози няма да има значение, ако дотогава огнищата на заразата са овладени. Най-добрият сценарии за световната икономика е здравната криза покрай коронавируса да бъде разрешена, преди да започне трайното икономическо възстановяване.

В Китай губят надежда за бързо възстановяване и чакат фалити

В Китай губят надежда за бързо възстановяване и чакат фалити

Всяка втора потребителска компания няма средства да покрие разходите си за следващите шест месеца