Глобалната икономика вече е в рецесия, тъй като ударът от пандемията е доста широко разпространен, според икономисти, анкетирани от Reuters. Това се случва на фона на редица стимули, обявени от десетки централни банки в Европа, Америка, Азия и Австралия.

Паниката се открои ясно при акции, облигации, злато и цени на суровини, оправдавайки очакванията за сериозни икономически щети от избухването на епидемията.

В отговор на въпрос дали глобалната икономика вече е в рецесия, повече от три четвърти от икономистите, в Америка и Европа, анкетирани тази седмица, заявиха, че настоящата глобална икономическа експанзия вече е приключила.

Миналата седмица заключихме, че шокът COVID-19 ще доведе до глобална рецесия", отбеляза Брус Касман, ръководител на икономически изследвания в JP Morgan.

Епидемията може да "свие" растежа на българската икономика до 1,4% през 2020-а

Епидемията може да "свие" растежа на българската икономика до 1,4% през 2020-а

Експерти посочват, че годината ще бъде най-лошата за ЦИЕ от финансовата криза насам

"Вече няма съмнение, глобална експанзия ще приключи това тримесечие. Основният проблем сега е "измерването" на дълбочината и продължителността на рецесията до 2020 г. "

През последния месец икономистите многократно намаляват перспективите за растеж и увеличават вероятността си за рецесия в повечето големи икономики.

Сред големите три икономики, САЩ и еврозоната ще отбележат отрицателен растеж, докато китайският растеж се очаква да достигне оскъдните 1,5% ", каза Итън Харис от Bank of America Corporation.

Сега очакванията са COVID-19 да предизвика глобална рецесия през 2020 г. с подобен мащаб на рецесиите през 1982 и 2009 г., казват икономистите.

Какви са най-лошите прогнози за световната икономиката вследствие от коронавируса?

Какви са най-лошите прогнози за световната икономиката вследствие от коронавируса?

Ръстът на БВП може да бъде едва 1% за 2020 година

С около 1,6% се очаква да нарасне световната икономика през тази година, около половината от прогнозираните 3,1% в януарската прогноза и най-слабата след световната финансова криза през 2007-2009 г. Прогнозите за глобалния БВП за 2020 г. варират от -2.0% до + 2.7%.

Намалихме прогнозата си за растеж на БВП до 1,25% за годината - по-малко от тежките рецесии от 1981-82 и 2008-09, но по-лоша от тези от 1991 и 2001 г. ", отбеляза изследователският екип на Goldman Sachs. "В съответствие с това, сега нашите икономисти очакват рецесии в Европа, Япония, Канада и вероятно САЩ. "

Според американска анкета, публикувана в четвъртък и проведена след спешния ход на Федералния резерв в неделя, за американската икономика беше почти сигурно, че ще влезе в рецесия тази година, ако вече не е в такава.

"Американската икономика ще изпадне в шок от този коронавирус и мисля, че все още има голяма несигурност по отношение на размера и продължителността на шока", казва Тифани Уайлдинг, икономист от PIMCO.

Що се отнася до втората най-голяма икономика в света, Китай, откъдето възникна вируса, проучване на Reuters, публикувано на 6 март, показа, че перспективите за ръст отново са намалели значително за това тримесечие, следващото тримесечие и за 2020 г.

Очаква се икономиката на Япония, която вече рязко се сви в края на 2019 г.,да нарасне само с 0,1% през новата фискална година, която започва през април, установи проучване на Reuters от 6 март. Предишните прогнози са били за ръст от 0,5 на сто.

Goldman Sachs: 9% свиване на икономиката на Китай

Goldman Sachs: 9% свиване на икономиката на Китай

Възстановяване може да се очаква през третото тримесечие

След бързото разпространение на вирусни инфекции от Китай в други страни, включително Европа, рискът от рецесия в еврозоната се удвои.

Ситуацията няма да е много по-различна за Обединеното кралство, където Bank of England намали лихвите до почти нулеви.