Редица банки и финансови институции предложиха най-лошите си сценарии за 2020 г., тъй като разпространението на новия коронавирус засяга глобалната икономика и оказва голямо влияние върху финансовите пазари. Ръстът на брутния вътрешен продукт в глобален мащаб (БВП) може да бъде едва 1% през тази година, заяви Институтът за международни финанси (IIF) миналата седмица и тази прогноза беше дори преди сривът на цената на петрола, пише CNBC.

Ръстът на икономиката в световен мащаб беше 2,9% през 2019 г., според оценките на Международния валутен фонд. Броят на заразените с коронавирус хора надхвърли 114 хил. по целия свят. Вирусът, който за първи път бе установен в Китай в края на миналата година, има последици за всички големи икономики. Анулират се полети, хората се запасяват, цари паника и се налагат строги мерки в някои страни, където е необходимо.

Прогнозата за потенциалните резултати зависи от разпространението на вируса и произтичащите от него икономически последствия, които на този етап са много несигурни", пише в доклада си IIF. "Глобалният растеж би могъл да се доближи до 1%, много под стойностите от миналата година и най-слабият от световната финансова криза насам", заяви IIF. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), агенция Moody's и други финансови институции също понижиха прогнозите си за глобален растеж през последните няколко дни. ОИСР изчисли, че БВП ще бъде 2,4% през тази година, което е с 0.5% по-малко спрямо прогнозата, направена през ноември. Moody's ревизира в петък своите очаквания за БВП до 2,1%, от 2,4%.

Създаде ли коронавирусът инвестиционни възможности?

Създаде ли коронавирусът инвестиционни възможности?

Ето какво мислят експертите

"Преди следяхме за ефектите на вируса главно върху търсенето в Китай, пътуванията и продукцията в резултат на прекъсвания във веригите за доставки през Източна Азия. Сега вече е ясно, че шокът от бързото разпространение на вируса допълнително ще намали  търсенето в световен мащаб, което ще повлияе на много дейности в страни и региони едновременно", добави Moody's. Повече хора работят от дома си, докато вирусът се разпространява в нови страни. Някои хора в Европа предприемат по-малко пътувания в обществения транспорт и избягват обществени пространства, като музеи, ресторанти и киносалони.

"Намалихме прогнозата си за глобален растеж през 2020 г. до 2,8%. Това би било най-ниския резултат от 2009 г. насам ", заявиха от Bank of America преди дни.

Междувременно икономистите от японското холдингово дружество Nomura предупредиха, че глобалната рецесия може да бъде неизбежна. "Това е ненормален спад в глобалната икономика. Най-ефективният незабавен ход не трябва да се търси в политика. Това трябва да е  контрол на здравната сигурност. Ако той не успее да ограничи разпространението на коронавируса, финансовите пазари може да се наложи да приемат, че глобалната рецесия е на път ", заявиха те.

Кои ще са най-засегнатите от коронавируса сектори в България?

Кои ще са най-засегнатите от коронавируса сектори в България?

Световната търговия ще загуби $320 млрд. за тримесечие, според Euler Hemers

Цените на петрола

Икономистите обаче признават, че всякакви прогнози на този етап може да са несигурни. "Има два основни варианта, в които щетите могат да бъдат по-големи, отколкото очакваме. Първо, самият вирус може да се разпространи повече, отколкото предполагахме. И второ, дори ако предположенията ни за вируса са в голяма степен правилни, икономическата криза може да е по-голяма, отколкото си мислим ", заяви  компанията Capital Economics миналата седмица. Цените на петрола спаднаха с повече от 20% в понеделник - най-лошото им представяне от 1991 г. насам на фона на разделения между Русия и Саудитска Арабия заради съкращения на производството. Това може да добави допълнителен натиск върху световната икономика и да доведе до още спадове.

"Падането на цените на петрола е още по-лоша новина за глобалния БВП в бъдеще, тъй като тези, които са засегнати от спада на цените на петрола (т.е. производителите), обикновено реагират по-бързо от тези, които се възползват от нея (потребителите)", заяви Константинос Венетис, старши икономист във фирмата за анализи TS Lombard.